WAT EEN JAAR

Vorig jaar rond deze tijd vroeg ik de waarzegster mijn schrijven voor 2019 te voorspellen. Wat zij zag in haar bol was een reflectie van verlangen en hoop. Deels werden die waarheid en deels ook niet, wat ik echter niet kom vermoeden was hoe verrassend en geslaagd dit jaar was. Ik neem je graag mee langs de lange lijst met hoogtepunten.

IN DE MEDIA
Het mooiste dat uitkwam, was mijn eerste boek: Schandalig en andere zondagverhalen. Zo gaaf om, na alle verzamelbundels, een boek in handen te hebben met als auteur alleen mijn naam op de kaft. Het leidde ook tot allerlei nieuwe, inspirerende ervaringen: vertellen over mijn schrijven op de lokale radio én televisie. Ook verscheen er een artikel en de belofte van een interview bij het verschijnen van De Thuisreis. Het uitkomen hiervan is een droom die niet uitkwam dit jaar. Wel ging de roman dit jaar nog de taalkundige redactie in én prikten de uitgever en ik met het Schiedams Boekhuis een datum voor de lancering: zondagmiddag 22 maart om 14:00 uur. Ik kijk er verlangend naar uit en hoop daar ook mijn lezers te zien: is het voor jou een save the date?

BUNDELS
Dan waren daar natuurlijk ook dit jaar de bundels. Laat ik beginnen met de projectbundels aan het eind van het jaar: 22 Groene Kevers en Kort & Prachtig 2.
De meeste bundels waar ik dit jaar instond waren verbonden aan een wedstrijd. Hoewel ik begin van het jaar bedacht ik dat ik met minder wedstrijden mee ging doen omdat de focus van mijn schrijven lag bij mijn roman en de zondagverhalen zijn er dit jaar vijf wedstrijdbundels gepubliceerd met een verhaal van mijn hand.

PRESENTEREN
Hiermee hield het niet op. De bundels leverden dit najaar ook een andere nieuwe ervaring: als een van de schrijvers van de spannende verhalenbundel Dood door onschuld mocht ik voorlezen bij de presentatie. Twee weken later had ik de eer te vertellen over de totstandkoming van de setting van mijn verhaal in 22 Groene Kevers.
Ook was 2019 het jaar dat ik mijn eigen website liet maken. Inmiddels ben ik er aan gewend om mijn wekelijkse schrijfwerk via deze weg te publiceren, het blijft bijzonder om een eigen site te hebben.

ZONDAGVERHALEN
Last but not least: ook schreef ik iedere zondag een nieuw verhaal. Nu het dit jaar weer iedere week gelukt is, durf ik wel te verklappen dat ik aan het begin van het jaar dacht dat ik niet genoeg ideeën zou hebben om iedere week een verhaal te schrijven. Een vrees die gelukkig geen waarheid werd. Wel ben ik dit jaar langere verhalen gaan schrijven die ik in delen publiceerde. Het was geweldig om te merken hoe mijn lezers uitkeken naar het vervolg en meeleefden met de personages. Herinneren jullie je Gwyneth en Jago nog uit De Meerman: het liefdespaar uit Cornwall die elkaar na een eeuw via hun kleinkinderen Pascalle en Jago terugvonden? Of de familie van oom Oscar, wiens erfenis het slechtste bovenhaalde bij zijn naasten? Of Flip, de vijftiger die in zijn drang naar meer sjeu in zijn leven bijna zijn vrouw aan een andere man verloor. Onvergetelijk ook zijn voor mij de Ierse elfen: het verhaal van Elizabeth dat uiteindelijk ook het verhaal van haar beste vriendin Jane werd. Hoe zal het hun vergaan in het nieuwe jaar? En: hoe zal het mij vergaan in het nieuwe jaar? Ik ben van plan mijn focus te houden bij mijn romans en de zondagverhalen. Romans? Je leest het inderdaad goed: nu de voltooiing van De Thuisreis nadert, is er een nieuw romanidee geboren waaraan ik dit jaar ook ga werken.

GA JE MEE?
Ga je mee verdwalen in nieuwe verhalen?
Even wegdromen en de tijd vergeten
met de Thuisreis en nieuwe schandalen

Ga je mee naar andere oorden?
Vol duister verlangen en heimelijk broeien
en mijn pen om dit voor jou te verwoorden

Ga je mee, ga je mee?

Ik wens je een prachtig 2020: dat alle dromen waarvan je niet wist dat je ze had uit mogen komen.

Wil je in 2020 geen zondagverhaal missen? Geef je emailadres door via het formulier op mijn homepage, dan ontvang je iedere zondagochtend de link naar het nieuwste verhaal.

Fijn als je wilt liken en/of delen.

6 reacties

 1. Ben op 29 december 2019 om 10:31

  Ja, ja en driemaal JA! Ik ga mee en laat me elke week weer meevoeren door jouw pen…. 22 maart heb ik natuurlijk ook genoteerd! Ik wens je een mooi nieuw jaar met veel inspiratie en natuurlijk ook veel persoonlijk geluk en gezondheid!

  • Marceline op 29 december 2019 om 11:19

   Wat een heerlijke spontane reactie, Ben. Fijn dat je mij blijft lezen en dat je er 22 maart bij bent! ?

 2. Bep op 30 december 2019 om 01:30

  Ja, ik blijf je verhalen lezen, natuurlijk reis ik met je mee, ik blijf van jouw schrijfsels genieten…….
  Ik wens je een prettige jaarwisseling en een fantastisch 2020 toe!

  • Marceline de Waard op 30 december 2019 om 08:45

   Fijn dat je meereist en mijn verhalen blijft lezen, Ik wens jou ook een mooie jaarwisseling en een geweldig 2020.

 3. ND op 31 december 2019 om 11:45

  Ik reis absoluut mee met jou!

  • Marceline de Waard op 31 december 2019 om 13:17

   Dat is goed nieuws, ND!

Laat een reactie achter