WAAR BEN JE BANG VOOR?

OVER WORSTELEN MET JE HOOFDPERSOON

De laatste keer dat ik een update plaatste over het schrijven van de Thuisreis was de afgelopen kerst. Dit betekent niet dat het schrijfproces stilstond. Integendeel. Samen met mijn uitgever zit ik nu midden in het redactieproces van de eerste ronde. We zijn ongeveer op driekwart, bij het deel waar ik afgelopen kerstvakantie was. Eerder vertelde ik dat Eileen tijdens haar reis was blijven ‘hangen’, achteraf gezien bleef ik dat als haar schrijver ook.

Verwarring
Op driekwart van de reis was het een moeilijke tijd voor Eileen. Ze raakte de weg kwijt en wist niet meer wat ze wilde. Waarom? Daar kreeg ik de vinger niet achter. Ik schreef, herschreef en schrapte en iedere ochtend schrok ik wakker met de vraag: wat is er toch met jou? Steeds als ik dacht het antwoord te hebben, ebde het weg zodra ik het op papier probeerde te zetten.

Waar ben je bang voor?
Ik besloot een interview lijst te pakken die bedoeld is om meer inzicht te krijgen in je personage. Het gaat dan om algemene vragen zoals:
o wie was je vader en je moeder?;
o waar woon je?;
o wat is je lievelingseten en wat je favoriete muziek?

Diepgaander waren de vragen naar het karakter en de herinneringen van het personage, bijvoorbeeld:
o wat is een memorabel moment?
o wat is je meest blije herinnering en wat de meest beschamende?
o waar ben je bang voor?’
Deze laatste vraag bleek cruciaal. Het antwoord kwam niet makkelijk en uiteindelijk bleek het kinderlijk eenvoudig. Hierdoor kon ik dieper in Eileen afdalen en haar diepste drijfveren blootleggen. Er kwam weer vaart in het schrijven en hoewel het niet de vrolijkste scenes in het boek zijn, schreef ik toen wel een aantal hele mooie scenes.

Redactie
In april leverde ik het manuscript in bij mijn uitgever Ambilicious.
Eind augustus startte het redactieproces. Het eerste deel leidde tot fors herschrijven. Dat werd steeds minder, deels omdat ik voorwerkte door de nieuwe inzichten van de redacteur al door te vertalen. Nu zijn we bij het deel dat vorig jaar zo moeizaam tot stand kwam, aan de reactie vorige week van de redacteur te zien, werpt mijn eerdere worsteling zijn vruchten af.

Fijn als je wilt liken en/of delen.

3 reacties

 1. Ben op 19 oktober 2019 om 09:12

  Mooi, zo’n inkijkje in het schrijfproces! Het blijft een heel proces en bijzonder hoeveel parallellen er zijn te trekken met het maakproces in het theater. Boeiend. Ik zou daar nog wel es met je over willen spreken. En wat goed om te lezen dat er flink gewerkt wordt aan de uitgave van je eerste roman! Ik kijk er naar uit…

  • Marceline de Waard op 19 oktober 2019 om 11:22

   Dank je wel, Ben. Je maakt mij nieuwsgierig naar de parallellen met het maakproces in het theater. Leuk als je mij daar een keer meer over wil vertellen.

 2. Bep op 22 oktober 2019 om 00:21

  Leuk, zo’n inkijkje achter de schermen!

Laat een reactie achter