TOEKOMSTPLAN

‘Trek het je niet aan.’ Maeve komt naast hem lopen.
Carraig slikt, zijn aandacht is strak gericht op de weg en zijn tot vuisten geknepen handen balt hij diep in de zakken van zijn broek.
‘Het zijn domme jongens, ze weten niet wat ze zeggen.’ De passen van Maeve passen zich aan die van hem aan. Hij duwt zijn schouders naar achteren. Echte mannen huilen niet, zeker niet als er meisjes bij zijn. Hij schraapt zijn keel. ‘Oh dat, dat kan mij niets schelen.’ Hij houdt zijn hoofd een beetje naar voren en gluurt onder de klep van zijn pet opzij. Ze is een halve kop kleiner dan hij en bij elke stap ziet hij haar borsten een stukje omhoog veren. Alsof ze zijn blikken voelt kijkt ze opzij, recht in zijn ogen. Snel kijkt hij weer voor zich en een warme gloed kruipt uit zijn hals naar zijn gezicht.
‘Jouw grootvader is niet gek. Hij tekent geen spoken, hij tekent mijn tante.’
Carraig stopt met lopen en draait zich naar Maeve toe. ‘Jouw tante?’ Zijn blos verdiept zich en hij duwt de klep van zijn pet verder omlaag.
‘Mijn moeder was nog jong, maar ze herinnert zich nog goed de opschudding in het dorp toen Aisling er vandoor ging.’
Carraig kan haar alleen maar aanstaren.
‘Ze was het mooiste meisje van het dorp. Elke man wilde haar en jouw grootvader aanbad de grond waarop ze liep.’ Ze lopen verder. ‘Op een dag kwam er een vreemdeling, een Hollander. Hij reed in een auto en nam een kamer in de pub van je grootvader. Het was een uitzonderlijke gebeurtenis en die avond zaten alle mannen aan de tap. Vroeg de ochtend erna vertrok de Hollander en nam Aisling mee. Als meisje had ze altijd al gezegd dat ze door een rijke vreemdeling meegenomen zou worden, net als de O’Hara dochter in de vorige eeuw.’ Maeve stopt bij de pier. Het is vloed en de vissersbootjes dobberen aan boeien in de zachte bries. De zon laat de gekleurde huizen stralen, net alsof ze niet lijden aan achterstallig schilderwerk.
Carraig ontgaat de pittoreske uitstraling. ‘Wat deed die vreemdeling hier? Er is hier niets dat interessant is.’ Hij schopt tegen een steentje dat in het water plonst.
‘Hij was voor een scheepvaartmaatschappij in Galway, hij wilde meer weten over de migratieboten naar Amerika.
‘Hoe weet je dit allemaal?’
‘Van mijn moeder en mijn ooms. Vraag het anders je vader, hij was erbij.’

‘Als ik eenentwintig word ga ik weg, hier is geen toekomst.’ Carraig staart naar zijn bord.
‘Geen toekomst? Dit is je toekomst.’ Zijn vader zwaait met zijn armen om zich heen in de keuken.
‘Altijd maar werken en dan net genoeg verdienen om jezelf in leven te houden. Ik dacht het niet.’ Hij kijkt op, ziet het gezicht van zijn moeder en iets dat als schuld voelt, komt naar boven. Zijn aandacht verplaatst zich weer naar de aardappelstamppot voor hem.
‘Ondankbaar jong. Er zijn genoeg jongens in het dorp die een erfenis als de jouwe willen. Een dak boven je hoofd en een zekerheid van bestaan.’
‘Wat vindt Maeve ervan?’ vraagt Shauna, de oudste van zijn twee zussen.
Carraig haalt zijn schouders op. Hij kijkt naar zijn opa die aan de andere kant van de tafel zit en denkt aan de tekeningen van Aisling die hij nog steeds maakt. De vrouw die zijn opa niet kan vergeten en die nu ook een plek verworven heeft in zijn dromen. Voor zijn opa zal het toch wel duidelijk zijn dat hij naar Holland moet, Aisling achterna? In plaats van goedkeuring leest Carraig verdriet in de ogen van zijn opa. En nog iets anders. Carraig kan het niet thuisbrengen. Hij wiebelt heen en weer op zijn stoel om zijn ongemak te verbergen.

—-

Wil je weten of Carraig vindt wat hij zoekt? Lees dan verder in ‘Thuisreis’. Deze roman is overal te koop als paperback of e-book en te leen in de bibliotheek. Een persoonlijk gesigneerd exemplaar bestel je hier
Volgende week plaats ik het eerste winnende verhaal van de schrijfwedstrijd ‘Eilanders’. Aan deze schrijfwedstrijd is ook een lezerswinactie verbonden.
Wil je zeker weten dat je geen verhaal mist? Geef dan je emailadres door via het formulier op mijn homepage en ontvang iedere zondagochtend de link naar het nieuwste verhaal.

Fijn als je wilt liken en/of delen.

8 reacties

 1. Nelleke S op 29 mei 2022 om 09:38

  Heb het boek gevonden op Kindle, geweldig!! Had niet verwacht dat ik hem hier in Schotland zou kunnen vinden op Kindle, maar wel dus.
  Ga gelijk lezen! Ik moet gewoon het hele verhaal weten.

  • Marceline de Waard op 29 mei 2022 om 15:58

   Wat superleuk, Nelleke! Ik ben heel benieuwd wat je van het hele verhaal vindt.

 2. Ben op 29 mei 2022 om 10:07

  wederom weer een heel mooi stukje uit ‘Thuisreis’, zo’n mooie roman!

  • Marceline de Waard op 29 mei 2022 om 15:58

   Dank je wel, Ben, voor het fijne compliment.

 3. Bep van Vlijmen-van Dijk op 29 mei 2022 om 12:56

  Ik ga het boek kopen, wil zo graag het helemaal lezen!
  Fijne zondag en een mooie nieuwe week Marceline!

  • Marceline de Waard op 29 mei 2022 om 15:59

   Wat geweldig, Bep, ik wens je heel veel leesplezier. Ik ben wat je van het hele verhaal vindt.

 4. Anoniem op 29 mei 2022 om 21:12

  Dank je wel Marceline

  • Marceline de Waard op 29 mei 2022 om 21:39

   Graag gedaan!

Laat een reactie achter