SMOOR OP HET NAJAAR

Welk verhaal zal ik voorlezen? 17 november is de lancering van de spannende verhalenbundel Dood door Onschuld van LetterRijn. Behalve dat mijn verhaal Gifwolk erin staat, ben ik ook één van de acht schrijvers die mag voorlezen uit eigen werk. Ik pak mijn jas van de kapstok en sla een sjaal om. Wandelen is een goede manier om de creativiteit te stimuleren en even later loop ik de straat uit naar het park om de hoek.
Het moet een verhaal worden uit mijn eigen bundel Schandalig en andere zondagverhalen. Ik heb vijf minuten, het kan niet te lang zijn. Zou het begin van Schandalig iets zijn? Tenslotte schreef ik het in drie delen en Molly, de hoofdpersoon, viel erg in de smaak.

In het park knisperen de herfstbladeren onder mijn voeten. Het ruikt aards, een beetje verrot. De kleuren in het park zijn prachtig. De herfst, ik hou er wel van. De mooie kleuren, het knusse binnen en inmiddels ook bijzonder rond mijn schrijven. Drie jaar geleden startte ik in deze tijd op de Schrijversacademie, twee jaar geleden verscheen mijn eerste wedstrijdverhaal in een bundel en vorig jaar tekende in november mijn eerste contact met mijn uitgever. Dit jaar dus drie bundels. Na Dood door onschuld verschijnen over twee weken nog twee projectbundels. Net als 21 andere schrijvers schreef ik een verhaal voor de bundel 22 groene kevers, 30 november verschijnt daarin ‘De huishoudster van Coleoptere’. De dag erna verschijnt de tweede bundel Kort & Prachtig 2, hierin staan vier ultrakorte verhalen van mijn hand.

Een nieuwsgierige hond snuffelt aan mijn benen, zijn baasje trekt hem weg. De hondenliefhebber, dat is niet zo’n lang verhaal. De domme Poppy en de arme Bjoetie. Ik bedenk dat die net té kort is. Misschien ‘Onder de oude olijfboom?’ Ik koos het tenslotte niet voor niets als openingsverhaal voor mijn bundel. Zou het passen in vijf minuten? Ineens heb ik haast en kies de snelste weg terug naar huis.

Het voorlezen van ‘Onder de oude olijfboom’ koste mij negen minuten. Helaas. Ik pak Schandalig en blader er doorheen en maak een lijstje: ‘Overwerk’, ‘Weide van weleer’, ‘Appeltaart’ of alleen de eerste helft van ‘Onder de olijfboom’? Ik leg mijn bundel weg, eerst een verhaal voor deze zondag. Een voorproefje, een ultrakort verhaal uit de bundel Kort en Prachtig 2.

SMOOR
Op de terugweg zingt je stem in mijn hart: ik vind jou wel leuk. Ik rijd de file in. Regen spat tegen de voorruit en ik zet mijn zonnebril af. In de binnenspiegel sprankelen sterretjes in mijn ogen zoals ik ze eerder in de jouwe zag. Het is of de belletjes van de champagne waarmee wij toostten nabruisen op mijn tong.
De regenbui trekt over en het verkeer komt in beweging. Een regenboog kleurt de hemel. Ik druk mijn zijraam open. De geur van schoongewassen weide prikkelt mijn zinnen. Mijn hart juicht: ‘ik vind jou ook wel leuk.’

Fijn als je wilt liken en/of delen.

4 reacties

 1. Ben op 10 november 2019 om 09:03

  Wat leuk om zo een klein kijkje te krijgen in hoe je werkt, wat je bezig houdt en dat je door wandelen de inspiratie krijgt om keuzes te maken. En dan als kers op de taart nog een ultrakort verhaaltje! Fijn begin weer van deze zondagochtend. En het zonnetje werkt ook mee…

  • Marceline de Waard op 10 november 2019 om 10:04

   Leuk dat je het kon waarderen, Ben!

 2. Thole op 10 november 2019 om 10:01

  Euforie. Prachtig Marceline.

  • Marceline de Waard op 10 november 2019 om 10:04

   Dank je wel, Thole 🙂

Laat een reactie achter