Boekenwurmen website

Boekenwurmen

"Laat ik beginnen met te zeggen dat ik dit een heel bijzonder verhaal vind," schrijft Marijo Bakker, eigenaar van de lezersgroep Boekenwurmen.  En verder: "Fays moeder neemt Fay mee naar de nevel en vertelt haar nevelsprookjes, of zit daar meer achter? Wat probeert haar moeder te vertellen? Wat heeft de jeugdvriend er ineens te zoeken en waarom stelt hij zoveel vragen? Wat is er allemaal gebeurd? Fay wil de mysteries ontrafelen." Ze oordeelt:
"Deze ontrafeling is werkelijk prachtig. Een verhaal geheimen, misschien fantasy. Van alles een beetje. Een verhaal wat vanaf het begin tot einde blijft boeien. Dit verhaal verdient zeker 5⭐️"
Haar hele recensie lees je hier.

Facebook websitesize

Levina op Facebook

'Nevels roept veel emoties bij mij op. Dat je met zussen en broer veel hebt gedeeld en dat er toch een groot verschil in beleving kan zijn. Dit is zo grandioos verweven in het hele boek. Ook waarom Fay heeft gekozen voor Frank. Erbij willen horen, niet een buitenbeentje zijn. In tegenstelling tot haar moeder, die leefde zoals zij wilde leven. Hoewel ook zij veel verhulde in nevels. Zo herkenbaar voor mij, in sprookjesvorm je gevoelens weergeven. Ook vind ik mooi hoe haar relatie met haar broer verschillende vormen heeft. Niet echt uitgesproken, maar stilzwijgend zegt het zo veel. Misschien vind ik dit wel het mooiste aan het boek. In het begin denk ik anders over veel (hoofd)personen in dit boek dan aan het einde. Is dit niet hoe ons leven in elkaar zit?'

Thrillers&More website

Thrillers & More

"Nevels is zo’n boek dat je pakt en laat zien dat het leven soms een andere wending kan nemen dan verwacht. Het laat je ook zien dat hoe je omgaat met mensen die je lief hebt, afhankelijk is van vele factoren en gebeurtenissen. Met name de familierelaties zijn van grote invloed en hoe er in een gezin met bepaalde voorvallen omgegaan wordt, is bepalend voor de vorming van een kind naar volwassenheid. Deze familierelaties worden door Marceline duidelijk en erg herkenbaar beschreven." Dit schrijft Lilian Brugel van 'Thrillers & More'. Ze heeft zich "... heerlijk laten meeslepen door de nevels van het Drentse land en de magische kracht die daarvan uitgaat."Haar hele recensie lees je hier.
Boekentoer2024

Boekentoer

Wijna Pronk schreef: "Het boek leest prettig weg [...] Ik wilde het geheim weten. De personages ontwikkelen zich steeds wat meer. Je gaat van sommige houden , andere vind je minder sympathiek. Het verhaal bevat zelfontplooing , liefde , vriendschap , spanning , verdriet , acceptatie, kortom genoeg om een mooi verhaal te vormen." De hele recensie lees je hier. En AnnekeT schreef: "De hoofdstukken zijn kort en goed geschreven. Dit maakt dat je makkelijk doorleest. Het gedrag van de moeder maakt dat je je steeds weer afvraagt wie nu gelijk heeft: Olaf of Fay. Maar gedurende het verhaal komen ze ook nader tot elkaar. Dit maakt het verhaal mooi rond." De hele recensie lees je hier.
Recensie Nevels boekverslaafde website formaat

Boekverslaafde

"Het is echt totaal anders dan de boeken die ik normaal gesproken lees," schrijft boekverslaafde Kat op haar site. Gelukkig zat ze er snel in. Ze oordeelt: "Met Nevels heeft Marceline de Waard een bijzonder boek neergezet wat niet binnen een en hetzelfde genre past. Een verhaal met een vleugje van alles, roman, spannende roman, fantasyachtig spookverhaal maar ook een mysterieus sprookjesachtig verhaal. Een verhaal wat echt de tijd nodig heeft om zich te ontwikkelen, langzaamaan komt de diepere laag tevoorschijn. Na een trage opbouw raakt het verhaal richting het einde in een stroomversnelling en valt alles met een verpletterende ontknoping samen." Haar hele recensie lees je hier.
Boekiemet3website

Lezers zeggen

"Dit boek is een ware pageturner, en ik kon het bijna niet wegleggen." - schreef Nicole op Hebban.
Ook mijn collega's op de Rekenkamer vertellen met hoeveel plezier zijn 'Nevels' lazen""Zo'n lekker boek.", "Ik werd zo gegrepen dat ik door moest lezen hoe het zat.", "Fantastisch!"
Zelfs het bezoek aan mijn lokale boekwinkel was verrassend. Mijn boekverkoper vertelde dat hij Nevels had gelezen en onder de indruk was. De situatie rond moeder en de nieuwsgierigheid naar hoe broer en zus het oplosten, lieten hem doorlezen. Ook nadat hij het boek dichtsloeg bleef het verhaal nog hangen. Een aanrader voor zijn klanten.
Nevels - Recensie op Samenlezenisleuker

Samenlezenisleuker

Karin Meinen van deze lezersgroep schrijft: "Nevels betekent mijn kennismaking met Marceline de Waard en dit smaakt zeker naar meer. De stijl is eigen, origineel [...] en is fijn en goed te lezen."
En: "De ontwikkeling wat betreft de relatie Fay en Frank wordt sterk neergezet, de uitwerking klopt, en hier ga je dan als lezer helemaal in mee."
Ze sluit af met: "En dan….het geheim is werkelijk een pracht van een plot twist! Dit grijpt je bij de kladden en je gretigheid tot lezen gaat van 0 tot 100 in een nanoseconde. De titel is daarbij ook prachtig gekozen en wordt ook op prachtige wijze duidelijk."
Haar hele mening lees je hier.

Iris met Nevels

Een dubbele vier sterren

"Het overkomt me niet vaak, zo verdiept zijn in een boek dat je ongemerkt je bestemmingsstation mist. Toch gebeurde het me met ‘Nevels’ van Marceline de Waard. Liefhebber als ik ben van magische mysteries, sprookjes en legendes, kreeg ik na het lezen van de flaptekst meteen zin om aan het boek te beginnen. Mijn verwachtingen werden waargemaakt. Vanaf het begin van dit familiemysterie was ik omsloten door de nevels en magie." schrijft Pbontje op Hebban.  Haar hele recensie lees je hier.
En Lucy Neetens schrijft: "Het boek leest heerlijk weg. Marceline neemt je vanuit je luie stoel mee op reis naar Drenthe. Knap geschreven!" Haar hele recensie lees je hier.

Sacha met Nevels2 website

Genoten van dit boek

"Een poëtische reis naar de nevelen van het veenlandschap." Dit kopt Sacha op Hebban.  Ze oordeelt:
"Marceline de Waard weet in poëtische en kleurrijke beschrijvingen het landschap en de personages treffend neer te zetten. Fays’ moeder is een eigenzinnige, sterke vrouw die direct mijn sympathie had. Ook de onzekere Fay, de broer Olaf die veel meer betrokken is met hun moeder dan in het begin lijkt en de wat zelfzuchtige echtgenoot komen goed uit de verf. Ik heb genoten van dit boek!"
Haar hele recensie lees je hier.

Nevels - recensie Marieke

De Hebban-recensent

Hebban-recensent Marieke Scheers koos 'Nevels' als haar favoriete boek van November. In haar recensie schrijft ze:
"Nevels is een prachtige roman vol familie, geheimen, keuzes en het ontdekken van een eigen persoonlijkheid. Een mooi geschreven verhaal dat speelt in de Drentse natuur waardoor het een eigenheid heeft die past bij die regio. Een verhaal om je als lezer te laten omringen door nevels en mee te laten voeren tot het einde, waarna de geheimen zijn onthuld en het leven van Fay en haar familie een mooi vervolg krijgt."
Recensie Margareth Hillebrandt - website

Aanrader

Margareth Hillebrandt schrijft in haar recensie op Hebban:
"Marceline de Waard is een meester in het vertellen van mysterieuze verhalen. Haar schrijven wordt almaar herkenbaarder als een echte De Waard. Dat komt door haar poëtische toon, de feeërieke beschrijving van omgeving, en de emoties van haar personages."
Ze eindigt met:
"Nevels is een mooie roman en een heerlijke sfeervertelling. Een boek dat je beslist wilt uitlezen om te weten hoe het mysterie zich ontvouwt. Aanrader."
Haar hele recensie lees je hier.

Recensie Wendy - Hebban team

Bijzonder genre dat velen zal aanspreken.

Wendy van het Hebban-team schrijft: "Vanaf de start wordt er een soort spanning opgebouwd door deze roman, het verhaal houdt de lezer in de ban en wegleggen is geen optie. Het mysterieuze verhaal weet de lezer soms in twijfel achter te laten waardoor de nieuwsgierigheid de overhand krijgt."
"De pen van Marceline is een vlot leesbare pen en met eenvoudige vergelijkingen weet ze emoties kracht bij te zetten. Dan gaat de pen in versnelling en geven de prachtige omgevingsbeschrijving-en het verhaal iets melancholisch. Alsof er een dromerige nevel over nevel hangt, toch bij het optrekken van de nevel blijft er een realistische verhaal met een diepere onderlaag over." Haar hele recensie lees je hier.

Leesclub - Nevels2
Leesclub tegeltje
Leesclub - Nevels2

De Hebban-leesclub

De bespreking van Nevels leverde boeiende discussies, kritische analyses en mooie recensies op:  "De opbouw van ‘Nevels’ is goed uitgewerkt, steeds meer worden er tipjes van de sluier opgelicht. Het verhaal is interessant, wordt onderbroken door dagboekfragmenten die ons een betere kijk op het verleden geven, en is vanaf het begin moeilijk weg te leggen."- Silvia
"Nevels, een uitermate interessant boek voor lezers die van Drenthe houden (of na het lezen van gaan houden)
Familie intriges, mooi omschreven scenes die zich voornamelijk op het Drentse land afspelen."- Sijbout
"In dit boek is niets wat het lijkt en wordt je direct meegesleurd in de geheimen van het verleden en wil je deze zo snel mogelijk ontrafelen. Spannende stukken worden afgewisseld met mysterieuze verhalen en geheimen die je steeds verder doen lezen, maar waar pas alles op het einde onthult wordt."- Stefanie 
"Ik heb genoten van de vlotte schrijfpen die Marceline hanteert. De beeldspraak zorgde ervoor dat de emoties nog krachtiger werden. Ik kon me zo nog beter inleven." - Joketje
"Nevels is een fijn mysterieus boek over een bijzondere familie.  [...] De beeldspraak die Marceline gebruikt is prachtig en door de sfeeromschrijvingen blijven de nevels nog lang hangen!"- Heidi
" Het is een mooi boek waar je makkelijk doorheen leest en die je aan het denken zet. Marceline heeft het mooi omschreven waardoor het echt een mysterieuze roman wordt met ook wel wat spanningspuntjes." - Tessa "De schrijfster is goed in mooie zinnen. Zo zijn er genoeg te vinden die je even laat stoppen met lezen om het goed door je door te laten dringen." - Ingrid  "Het is een mooi geschreven roman, die laat zien hoe een verborgen geheim uit het verleden in het heden nog invloed kan hebben op de onderlinge relaties."- Tineke "Ze weet de lezer met twijfel en nieuwsgierigheid achter te laten waardoor wegleggen geen optie is."- Heleen

Recensie Nevels Annemarie - website
Nevels-Recensie Kristaleest

Vijf sterren: een feest om te lezen

“Een boek met een diepe onderlaag, prachtige personages die je echt leert kennen en de schrijfstijl is beeldend met een mooi woordgebruik.” – Nel C
“Nevels is een boek over ouder worden, geheimen uit het verleden, het leven van nu en de toekomst. Alles wat er speelt of heeft gespeelt zit verpakt in nevel. [ … ] niet zweverig of sprookjesachtig maar wel heel bijzonder.” - Danielle.
“De hoofdpersonen en alle andere personages worden levensecht neergezet in een boeiend en aangrijpend verhaal met een interessante gelaagdheid.”- Ben Bijker.
“Soms is het beter nevels toe te laten, dan alles tot op het bot te willen verklaren. Een heel bijzondere roman. - Anne-marie.

Wat moet zijn, zal zijn

Krista Feije schrijft:  "In de eerste hoofdstukken schetst de auteur ogenschijnlijk moeiteloos een sprookjesachtige jeugd op het platteland. De lezer ervaart hier, door de metaforische schrijfstijl vol weemoed, direct een deskundige schrijvershand. " en:
"Traag ontvouwt zich een ontroerend, intiem en schrijnend, psychologisch relaas in de belevende ik-vorm. Door de herkenbaarheid prikt het boek pijnlijk in het gemoed van de lezer. Marceline de Waard weet gevoelens als afwijzing, vervreemding en schaamte bijzonder goed te vatten in haar beeldende en schrijnende zinnen." Haar hele recensie lees je hier.

Recensie Hans Ghijzen - website

Lezers zeggen

In een van de grootste lezerssites op Facebook ontdekte ik een geweldige beschouwing van Nevels . Een quote: “Een mooi geschreven verhaal met een uitgekiende plot.” (zie foto)
Ook op Hebban werd ik verrast met onverwacht commentaar: “Het boek leest zo lekker, dat ik hem niet meer weg kon leggen. Marceline heeft met dit boek bewezen dat ze zich blijft ontwikkelen als schrijver. Én dat ze [ … ]  diepere verhaallijnen kan vervlechten tot een aantrekkelijke pageturner. Naderhand blijf je nog lang nadenken over de verwikkelingen van hoofdpersonage Fay en de andere personages. Het duurt even voor ik aan een ander boek toe ben!”

Boekenreizigers logo staand website

De Boekenreizigers

Op dertien november sloot deze leesclub af met een ware sterrenregen op Hebban: “Geen standaardroman maar een verhaal die aan de ene kant heel aangrijpend en realistisch wordt gebracht en door de nevels heen toch nog een extra laagje toevoegt waarbij op het einde pas alles duidelijk wordt. Absoluut de moeite!”- Veronique
“Soms heb je van die boeken, die in het begin je laten twijfelen om door te lezen, ben je bang dat het zweverig wordt maar in dit verhaal past het gewoon. Ik genoten heb van dit boek.”- Wil
“Het verhaal is vlot geschreven, mooie verhaallijn, goed opgebouwd verhaal.”- Cindy "Mysterieus mooi" - Marlous

Boekenreizigers logo staand website

“Ik heb er van genoten en ik heb meegeleefd met iedereen. Voor alle personen in het boek kon ik wel begrip opbrengen. Dat komt omdat de karakters goed zijn uitgewerkt. ”- Sandra
"Een mooi verhaal met zeer zeker een diepere laag."- Hermi 
"Wat ik wel knap vind is dat de auteur nevels aan het verhaal heeft toegevoegd, een diepere boodschap meegeeft en dan ook nog herkenbare situaties schetst zodat het een roman is waar je je goed kan inleven."- Mirjam 
"Eén mooi verhaal over zichzelf ontdekken doorheen een veel grotere zoektocht naar de waarheid uit het verleden."- Filip
"Nevels is een prachtig verhaal. Het is niet nuchter verhaal zoals we ze kennen, maar een beetje dromerig, zweverig en wel mysterieus. - KristelVe

RecensieNevels Nel website

Hoe nevels oplossen

Nel Goudriaan schrijft: "Marceline heeft een soepele, beeldende schrijfstijl die zeer aangenaam leest. Haar beelden zijn origineel, pakkend en sfeervol."
"Wat “Nevels” bijzonder maakt, zijn de oude volksverhalen en Keltische mythen die erin verwerkt zijn."
"De spanning is goed opgebouwd en werkt toe naar de climax/ de onthulling van geheimen aan het einde."
Ze sluit af met: "Marceline maakt waar wat in de flaptekst staat: een volgende stap in haar schrijverschap'."' Haar hele recensie lees je hier.

RecensieNevels Louise

Geheimen blijven tot het eind in nevels gehuld

Louise schrijft: "Het verhaal leest vlot [...] Marceline weet de spanning [...] goed tot het einde toe vast te houden.";
"De meningsverschillen tussen broer en zus over wat er met moeder moet gebeuren zijn levensecht.";
"De spanningen die tussen (Fay) en haar grote liefde Frank ontstaan zijn heel realistisch uitgewerkt."
Ze sluit af met "Een lekker boek voor luie dagen." Haar hele recensie lees je hier.

CVR ebook - Verhalen Vol Nevels - WEBSITE

Een prachtig zomerboeket

Ben Bijker schrijft: "Wat ik zo sympathiek vind aan deze verhalenwedstrijden van Marceline, is dat er nu eens geen winnaar wordt uitgeroepen, geen eerste, tweede of derde plaats wordt toebedeeld. En dat zou wat mij betreft ook niet hoeven als het om schrijven of andere vormen van creativiteit gaat. [ ... ] Marceline is zelf het enige jurylid en het enige dat gewonnen kan worden is een plaats in de bundel, samen met alle anderen. Dat is eer genoeg." En: "Vanwege de diversiteit en de afwisseling, blijven alle verhalen boeien en zijn ook de verhalen die mij minder aanspraken de moeite waard om te lezen." Zijn hele recensie lees je hier.

Recensies Eilanders & De nieuwe huishoudster

RecensieEilanders TM

Thrillers & More: een genot om de bundel te lezen

Alexander schrijft over eilanders: "De diverse auteurs hebben elk op hun eigen wijze het thema weten te verwerken. Eilanders is dan ook een bundel voor de echte liefhebber van kortverhalen."
En over de nieuwe huishoudster: "Marceline de Waard [...] weet als geen ander de lezer het verhaal in te trekken.";
"De kunst van het met weinig woorden veel zeggen is er een die Marceline uitstekend beheerst."
Hij sluit af met: "Ik geef Eilanders 4 sterren. Zijn hele recensie lees je hier.

Leeskost website

Leeskost: een verrassende bundel

Suzanna Esther van Leeskost schrijft: “Het is zeker een boek dat je door de bloemrijke taal en de bijzondere verhalen graag nog eens ter hand neemt.” Over ‘Eilanders’: “… een aantal prachtige verhalen met diverse invalshoeken; romantisch, sensueel, maar ook mystiek” en: “Wat de bundel een meerwaarde geeft, zijn de toegevoegde lezersreacties bij ieders verhaal zonder te veel prijs te geven. Er blijft genoeg ruimte voor eigen interpretatie.” Over ‘De nieuwe huishoudster’: “Marceline schrijft kleurrijk, ze schildert met woorden. De lezer kijkt, luistert en ervaart. Wat in beginsel een mysterieuze thriller lijkt, wordt sluipenderwijs een bitterzoet liefdesverhaal.” De hele Leeskost-recensie lees je hier.

Eilanders - Ben - website

Kortom: een aanrader!

Ben Bijker van Gordijn Opzij schreef:  "Een mooi palet van 14 hele verschillende verhalen op. Verhalen die je raken, indringend zijn vanwege de herkenning of hilarisch zijn vanwege de bizarre invalshoeken. Aan de hand van deze schrijvers beleef je een boeiende reis. [ ... ] Tot slot worden we nog getrakteerd op een indringende mini-novelle van de hand van Marceline zelf! Vlot en meeslepend geschreven, mooie personages en hoe spanning en romantiek hand in hand gaan. Eigenlijk word je vanaf de eerste zin meegesleurd en is het onmogelijk te stoppen met lezen totdat je het laatste woord hebt gelezen."
Ben's hele recensie lees je hier

Boekenreizigers - website

Boekenreizigers: fijn om te lezen

Erna Eikhoudt van de Boekenreizigers beoordeelde 'Eilanders & De nieuwe huishoudster: "In het eerste deel staan veertien korte verhalen. [ ... ] Complimenten voor alle auteurs die in een paar pagina’s zo scherp en doeltreffend iets neer kunnen zetten wat zo compleet is en zo kloppend dat je bijna het gevoel hebt een heel boek gelezen te hebben.
Het twee deel is de novelle van Marceline, De nieuwe huishoudster. Een verhaal dat maar zo echt gebeurd zou kunnen zijn. [ ... ] De karakters zijn goed neergezet en het verhaal is erg mooi uitgewerkt. Je leest het in één adem uit."
Erna's hele recensie lees je hier.

Recensies Terugkeer

Recensie Suzanna Esther website formaat

Leeskost

Op deze recensiesite schreef Suzanna Esther ondermeer: "Marceline de Waard zet met Terugkeer een mooi en sfeervol verhaal neer dat de lezer meeneemt naar de belevingswereld van een kleine gemeenschap met grootse verlangens."
En:
"Marceline’s schrijfstijl is vloeiend, haar beschrijvingen van de directe omgeving van haar personages kan men bestempelen als poëtisch."
De hele recensie lees je hier.

Recensie NBD Biblion staand

Bibliotheekrecensie

"Vriendschap, onbegrip, buitensluiting, romantiek, uitzichten en landschappen worden beeldend beschreven." Een stukje uit de recensie van NBD-Biblion. Een belangrijke recensie ook want op basis hiervan kochten bibliotheken mijn novelle ruim in. Dit betekent dat "Terugkeer" binnenkort ook in de bibliotheek is te lenen!

Mrceline de Waard

Origineel en bijzonder fraai

"Kortom, Marceline de Waard levert met ‘Terugkeer’ opnieuw een origineel en bijzonder fraai verhaal af." schrijft Hanneke Tinor-Centi in haar recensie van 'Terugkeer'.  En:

“Een bepaalde sfeer, de buitensluiting van het personage, de emoties, De Waard weet het uitstekend in woorden te vatten. Bovendien weet deze auteur ook in ‘Terugkeer’ de omgeving weer uiterst beeldend te schetsen en zijn haar dialogen volledig geloofwaardig en nergens gekunsteld.”
Haar hele recensie lees je hier

Recensie Must read or not -Terugkeer 210x275

Dit smaakt naar meer!

‘Een Schotse eilandnovelle welke door de fijne personages naar meer smaakt,’ ‘Terugkeer’ kreeg van de boekensite ‘Mustreads or not’ een mooie beoordeling. ‘Voor mij is dit de eerste kennismaking met auteur Marceline De Waard en zeker niet de laatste,’ schreef recensente Caroline. Ze vond het heerlijk om te lezen en voor haar had het wel een roman in plaats van een novelle mogen zijn: ‘Ik kon er geen genoeg van krijgen’. Ze concludeert: ‘Deze novelle is zeker een aanrader, voor lezers die van romantiek en historische plaatsen houden.’
Nieuwsgierig naar de hele recensie? Die lees je hier.

Een verslavend pareltje

Op Hebban verschenen vijf prachtige lezersrecensies:

'Teugkeer, een pareltje' - Nel Goudriaan 
'Verslavend'- Ben Bijker  
'Romantiek ten top'- Margaret Hillebrandt 
'Flonkerend' - Frans van der Eem 
'Feelgood novelle' - Ema Sinderalova

Klik op de link om ze te lezen en geniet mee van de mooie waarderingen.

Recensie Thrillers and More - Terugkeer 210X275

Beeldend

Op Thrillers and more schrijft recensente Yfke: “In Terugkeer neemt Marceline de Waard je mee naar de Schotse Hebriden, een fijne plek om te vertoeven. De cover [ ... ] brengt je al meteen in de stemming en tijdens het lezen waan je je zelf al snel op het eiland (op het paadje achter de eilandwinkel, bij de Old Widow’s Cottage en aan de Kreeftenbaai), dankzij de passende, bloemrijke beschrijvingen. Mocht je al een beetje heimwee hebben naar Schotland (*kuch* Skye *kuch*), dan gaat deze novelle het erger maken. Ik heb de sfeer van Terugkeer dankzij de beeldende schrijfstijl van De Waard als heel prettig ervaren.” Haar hele recensie lees je hier.

Recensie Perfecte Buren - Terugkeer 210x275

Sfeervol

De boekensite ‘Perfecte Buren’ kopte op de social media: ‘Een sfeervol geschreven verhaal met de nodige romantiek.’
Recensent Joke Zwier had door mijn vlotte schrijfstijl het boek in een oogwenk uit had.
Ook vindt ze dat de sfeer op het eiland goed tot uitdrukking komt:
'Lekker op de bank, terwijl de regen tegen de ramen klettert wegdromen over hunkerende liefde.’
Haar hele recensie lees je hier.

Terugkeer in Finland klein

Lezers zeggen

“Begonnen in Finland (foto) met je boek en uitgelezen in Spanje. Je boek heeft heel wat kilometers afgelegd. Ik heb ervan genoten dankjewel. Prachtig boek!!”

EN

“Voordeel van Corona hebben, is dat ik eindelijk de tijd heb genomen om je boek te. Ik heb er van genoten. Leest heerlijk weg en ik zat er helemaal in. Heb je weer knap gedaan."

Terugkeer in de Trein 210 bij 275

De eerste lezersreacties

De dag naar de lancering: "Ik ben al bij hoofdstuk 4. Wauw [...] Je boek leest als een trein en sommige zinnen wil ik nog eens lezen. De tekst is compact en bevat veel informatie op alle niveaus als zintuigelijk, omgeving en ook psychologisch. Erg mooi."
En: "Net je eerste hoofdstuk gelezen en je hebt me al gepakt hoor!"
De eerste aanbeveling verscheen een paar dagen later in de NS-leesclub op Facebook:
“Een novelle om achter elkaar door te lezen met heerlijke karakters en adembenemende beschrijvingen van natuur en sfeer op de Schotse Hebriden. De tijd vloog om. Een echte aanrader!”

 

Recensies Verlangen

Recensie T&M Verlangen WB

Een heerlijke bundel

Alexander Roessen schrijft: “Verlangen en nog meer zondagverhalen bevat prachtige, schrijnende, tedere, spannende verhalen maar soms ook een verhaal dat mij een glimlach gaf. De personages en de plot weten me te beroeren en soms te verrassen. Door de beeldende manier van schrijven krijgt Marceline het voor elkaar me te laten verlangen naar een volgend verhaal.” Hij beloonde de bundel met vierenhalve ster. Zijn hele recensie lees je hier.

Biebrecensie verlangen - website

Dubbelfijn

'Goed opgebouwd', 'mooie beschrijvingen van sfeer', 'personages mooi uitgediept', 'de schrijfstijl is bovendien vlot'. - Een paar quotes uit de NBD Biblion recensie van  'Verlangen en nog meer zondagverhalen'.

Deze recensie is dubbelfijn omdat het betekent dat mijn nieuwste boek binnenkort ook te lenen is in de bibliotheek. De hele NBD Biblion recensie lees je - met vergrootglas - hiernaast.

Harmke over Verlangen websiteformaat

Verlangen in vele vormen

Op Hebban plaatste Harmke Roestenburg een prachtige lezerservaring:

“Marceline weet je mee te nemen in de sfeer van het verhaal, alsof je erbij bent. Je voelt de diepe emoties en kunt je verplaatsen in de hoofdpersonen door de knap ingevlochten karakterbeschrijvingen.” en “Marceline kan je laten wegdromen, maar gaat de realiteit niet uit de weg. Het vlees is soms heerlijk mals, soms met een vet randje, maar soms ook rauw.”

De hele recensie lees je hier.

websitemaat Hebban

Dansende verhalen

Op Hebban verscheen een heerlijke lezerservaring van Margareth Hillebrandt: ‘Marceline heeft een bijna dansende schrijfstijl. Ook in deze korte verhalen zet ze haar personages treffend neer. Daarnaast heeft Marceline een scherp oog voor de omgeving waarin de verhalen zich afspelen. Je voelt de wind bijna over je wangen strijken en proeft de zilte lucht van de zee als zij verhaalt over de kusten van Ierland of Schotland.’  Ze sloot af met ‘Ik heb genoten van deze bundel.’ De hele recensie lees je hier.

Mrceline de Waard

Een verrukkelijke bundel

“... waarnaar je als lezer blijft grijpen,” schreef recensent Hanne Tinor-Centi.

“Van vrolijkheid, naar ontroering en van spanning naar ontspanning. Verlangen heeft het allemaal in zich. Een keur ook aan onderwerpen; veelal zeer herkenbaar.”

“Het kort verhaal is voor veel romanauteurs een uitdaging aangezien het slechts een beperkte ruimte biedt. Toch ziet De Waard kans al haar verhalen een kop, staart en middenstuk te geven en dat is zeker niet elke auteur gegeven.” Ze sloot af met “Kortom, deze fijne bundel is een ware aanrader!” Haar hele recensie lees je hier.

CVR_front_Verlangen_Marceline_de_Waard_def_websiteboek

De eerste recensie

Een nieuwe recensie is altijd spannend en de eerste in het bijzonder. Hoe heerlijk is het om gelijk zo’n lovende te krijgen: “Meeslepend en herkenbaar, personages waar je je mee kunt verbinden, prachtige beschrijvingen van sfeer en omgeving. Gewoon heerlijk om je even in te verliezen, vooral in deze bizarre tijd!” En dan ook nog eens vijf sterren. Ik glim! De hele recensie lees je hier.

Recensies Thuisreis

NBD Biblion - recensiepagina resized

NBD Biblion

“Een debuutroman waarin alles klopt: de personages die goed uitgewerkt zijn, de sfeer, het reisgevoel, de natuurbeschrijvingen en een mysterie dat om opheldering vraagt.”
Een citaat uit de Thuisreisrecensie van NBD Biblion, leidend voor de aanschaf van boeken door bibliotheken. En aanschaffen deden ze: 223 exemplaren zijn er besteld, dit betekent dat mijn boek binnenkort in bijna iedere Nederlandse bibliotheek (we hebben er 240) ligt. En dat in een tijd dat bibliotheken heel terughoudend zijn in het aanschaffen van nieuwe boeken. De hele NBD Biblion recensie lees je - met vergrootglas - hiernaast.

Mrceline de Waard

Hanneke Tinor-Centi

Deze recensente schreef: "Thuisreis is een roman vol spanning, warmte, mysterie en diepgang." en: "De Waard lardeert de fijne verhaalconstructie met natuurlijke dialogen. De karakteriseringen van haar personages zijn van bovengemiddeld niveau."
Ze sloot af met: "De Waard weet te boeien en zet met Thuisreis een verhaal neer dat nog geruime tijd zal beklijven en doet verlangen naar een volgende roman van deze auteur." Haar hele recensie lees je hier.

Bookstamel - Thuisreis website

Bookstamel

Melanie Hoogvliet schreef: "Een prachtig verhaal [ … ] Met deze roman weet Marceline je te raken en verschillende belangrijke onderwerpen aan te snijden. Toch bleef het verhaal lekker luchtig en ontspannen om te lezen.
Al met al vond ik het dus een heerlijke roman om te lezen. Daarom krijgt dit boek van mij een welverdiende 8." Haar hele recensie lees je hier.

websitemaat Perfecte buren site

Recensente Carlita van Rossum schreef: "Thuisreis leest als een trein en behoudt toch de rust. De vrouwen spelen in dit boek de hoofdrol en laten hun stem gelden. Persoonlijk vond ik het fijn om te lezen dat zij hun hart volgen en hun eigen lot in handen nemen. Maar dit komt alleen binnen als het oprecht overkomt en dat kan Marceline de Waard heel goed. Ik ben benieuwd waarmee zij ons nog meer gaat verrassen. Vier sterren voor een roman die je met een tevreden gevoel achterlaat." De hele recensie lees je hier.

websitemaat Boekrecensiesblog - Thuisreis

Noortje de Kok recenseerde en oordeelde: "Thuisreis is een boeiende roman die in sneltreinvaart leest. Je maakt kennis met verschillende personages en de setting in het Engelse landschap spreekt tot de verbeelding. Maar het is meer dan een ‘roadtrip’ alleen, het vertelt het verhaal van een vrouw die op een belangrijk keerpunt in haar leven staat. Langzaamaan worden de puzzelstukjes in de roman gepresenteerd en alles komt op een mooie manier op het eind van de roman samen." De hele recensie lees je hier.

Hebban logo
Hebban - Ben
Hebban - Nel
Hebban - Meta
Hebban - Ema
Hebban Harmke
Hebban logo

Meeslepend - Feel good roadtrip

Op Hebban ontving Thuisreis zes prachtige lezersrecensies.

Ben Bijker schreef: "Een prachtige en indringend geschreven ‘roadtrip’ waarin Eileen, na het overlijden van haar man, op zoek gaat naar haar roots in Ierland. [ … ] Je wordt het boek ingezogen en meegenomen en beetje bij beetje worden de geheimen uit het verleden ontrafelt en beetje bij beetje wordt Eileen wie ze is, komt ze thuis." Zijn hele recensie lees je hier.

Nel Goudriaan meldde: "Thuisreis, de debuutroman van deze schrijfster maakt de verwachtingen meer dan waar." Zij sloot af met "Samengevat: een meeslepend geschreven debuut: spannend, psychologische diepgang, sfeervol, een vleugje mysterie. Een boek om heerlijk in te verdwijnen". Haar volledige recensie lees je hier.

Meta du Croq-Boonstra oordeelde: "Een prachtig debuut. Graag gelezen. Veel te snel uit." en concludeerde: "Een boek met diepgang. Knap gedaan! Ik kijk uit naar het volgende boek van Marceline." Ook haar hele recensie is hier terug te lezen.

Ema Sinderalova schreef: Een sterke debuutroman [ ... ] maar dat het pas aan het einde werd bevestigd, vind ik knap schrijfwerk! Haar recensie lees je hier.

En Barbaatje oordeelde: 'Dit smaakt naar meer!' Lees het hier.

 

Thuisreis website

Lezen is reizen in je hoofd

Op Bol staan ook de nodige lezersrecensies, een paar citaten:
"De personen, omgeving en gebeurtenissen zijn zo beeldend beschreven dat je het verhaal ingezogen wordt."
"Het verhaal neemt je mee naar verlaten campings, knusse pubs, nostalgische cottages en mysterieuze, woeste zeeën."
"Door de beeldende stijl is het vanaf het begin tot het einde boeiend en leg je het boek niet makkelijk weg."
"Spannend, psychologische diepgang, sfeervol, een vleugje mysterie."
De volledige recensies lees je hier.

Lezers zeggen

Thuisreis - lezers zeggen website

Om in te verdwijnen!

De reacties blijven komen: "Ik heb erg genoten van Thuisreis. Ik heb het de afgelopen week in een ruk uitgelezen. Het is heel erg pakkend geschreven. De hoofdpersoon Eileen gaat echt voor me leven, ze heeft herkenbare twijfels en dilemma'. En de dialogen en de natuur zijn heel goed beschreven. Ik krijg er zin van om naar Cornwall en Ierland te reizen!"

Een andere lezer schreef: "Heerlijk boek om in te verdwijnen. Traag opbouwend tot een versneld tempo aan het einde."

Margareth leest Thuisreis klein

Genoten!

Soms krijg je berichten die je hele dag goedmaken. Zoals dit van Margareth Hillebrandt:

"Ik heb genoten van Thuisreis. Een romantisch verhaal vol melancholie en mooie verstilde momenten waarin je zowel de schoonheid als de grijze triestheid van de landschappen beschrijft. Mooi gedaan. Het is een echt vrouwenboek waar veel vrouwen van zullen genieten. Zoals ik al eerder meldde hou ik van jouw schrijfstijl en heb ik ook genoten van een paar mooie metaforen."

Ambis leesclub - website

Ambi's Leesclub: smaakt naar meer

In deze club waren de lezers het erover eens dat Thuisreis vlot wegleest en dat ze graag hadden willen weten hoe het met Eileen verder ging. Een vervolg zou welkom zijn.

Ook ondervond ik in de praktijk dat een boek dat iedereen bevalt niet bestaat, één van de lezers vond het namelijk wat tegenvallen. Gelukkig beviel het boek de anderen wel:

"Thuisreis’ is een verhaal met diepgang en zeker een aanrader";

"Een fijn boek dat zich moeilijk laat wegleggen. [ ... ] Smaakt zeker naar meer." en "leest heerlijk weg, genoten van het boek."

Marceline de Waard

Boekentoer: de moeite waard

In plaats van zelf op reis te gaan stuurde ik deze zomer Thuisreis op tournee door Nederland én België. Enthousiaste lezers schrijven na het lezen van mijn debuutroman een recensie. De eerste reacties zijn binnen.
In Nederland schreef Wijna Pronk: "HEERLIJK MEESLEPEND [ ... ] Het boek is zeker de moeite waard om te lezen, ik heb er erg van genoten." Haar hele recensie lees je hier.
De eerste recensie uit België kwam van Lydia Frooninckx: "Boeiend geschreven, leerrijk ook. Een aanrader, 4 sterren waard." Haar recensie lees je via deze link.

Lezers Thuisreis - recensiesize

Uit!

Dit is ook zo leuk: lezers die een foto met Thuisreis opsturen en laten weten wat zij ervan vonden. Deze foto's kreeg ik van Karin Toet (links) en Annemiek Dorsman (rechts). Karin schreef over 'Thuisreis': "Het was prachtig! Geweldig geschreven Marceline, I am impressed!♥️" Ook van Annemiek ontving ik een fijne reactie: "Boek gisteren uitgelezen. Heel herkenbaar en fijn om te lezen."

Thuisreis bij Nel G - recensiesize

Zucht

Nel Goudriaan zette Thuisreis tussen de tulpen en schreef : “Ik heb het boek uit. Zo prachtig alle draadjes verbinden zich. Liet Thuisreis gisteren nog even liggen omdat ik het zo jammer vind dat het uit is." en "De titel Thuisreis kreeg een nieuwe betekenis, ontroerend ook."

Lancering - boek staand website

Parel

"Wauw, wat een volwassen debuutroman. Ik ben er gistermorgen aan begonnen en heb het vannacht verder in een ruk uitgelezen.   [ … ] Je bent er volledig in geslaagd het doorgaans hoge niveau van je zondagverhalen moeiteloos te handhaven. Verder speelt mee dat ik mij – hoewel veel ouder dan jouw hoofdpersoon- mij af en toe kan identificeren met haar beweegredenen. In termen van fotografie vind ik de gelaagdheid in zowel de titel als de inhoud van het boek prachtig. – Thole Alex de Haan
“Thuisreis inmiddels met veel plezier gelezen en door jouw beeldende manier van schrijven zag ik de taferelen en landschappen zo voor me. Dank voor deze parel in coronatijd.” – Nelleke

Recensies Schandalig

websitemaat Hebban

Een doos bonbons

April 2020 werd ik op Hebban aangenaam verrast met nog een nieuwe recensie voor mijn bundel: "Een prachtige verzameling meeslepende, pikante, ontroerende, grappige, duistere. ondeugende en vooral zeer onderhoudende verhalen! Een mooie afwisseling en in een persoonlijke stijl geschreven. Knap dat deze schrijfster elke zondag een verhaal weet te schrijven. Het boek deed me denken aan een goed gevulde doos met bonbons: allemaal heerlijk en je weet niet waar je moet beginnen en wat de lekkerste is. [ … ] Gewoon alles lezen!

Lezers-Schandalig-site

Meer graag!

Begin september 2019 verscheen op bol.com, een lezersrecensie voor 'Schandalig' om trots op te zijn:
"Als je dit boek met verhalen leest, ga je door een achtbaan. Zodra je denkt dat je weet wat er komt, word je verrast door een ander soort verhaal en een onverwachte wending. Na 3 avonden lezen dacht ik: nu al uit?!"

 

Boekwinkel Schandalig web

Drie keer vijf sterren

Drie reviews op bol.com, hier drie citaten:
"Ik heb heel veel gelezen in mijn 75 jarige leven en ik vind haar nu al heel goed, waarbij af en toe een vergelijking met de schrijfstijl van Nora Roberts zich bij mij opdringt."
"Heerlijke verhalen, en niet alleen voor de zondagochtend! Humor, drama, thriller, ze weet het alle genres kernachtig te raken. Een veelzijdige bundel die je maar moeilijk weg kan leggen!"
"Marceline schrijft met een vlotte pen, heeft oog voor realiteit met soms een onverwachte twist en neemt je mee met haar oorspronkelijke schrijfstijl."

Marceline de Waard Schandalig

De eerste reacties

Deze verschenen op de site van Ambilicious:
"De verhalen op Facebook, zijn een heerlijke start van de zondag. Heel verschillend en bij de verhalen in meerdere delen, is het steeds een verrassing hoe het verhaal verder gaat."
Met daarbij vijf sterren.
Op Hebban kreeg Schandalig vier en vijf sterren, een citaat:
"De verhalen zijn gemakkelijk leesbaar wat het heerlijk maakt even tussendoor een van de verhalen te pakken te nemen. Met veel plezier gelezen."