OVER NEVELS EN ECHO’S

Mijn hoogtepunt op schrijfgebied dit jaar zal geen verrassing zijn, dat was mijn nieuwe roman ‘Nevels’. Na een intensieve periode van redigeren, verwerken proefleescommentaren, coverkeuzes, achterflaptekstprobeersels en drukproefcontroles, kreeg ik op 1 oktober het eerste exemplaar uit handen van mijn uitgever.
Het was een waar feestje, ook al miste ik tijdens het signeren alle bitterballen die in het café rondgingen. Maar gelukkig kon ik er samen met mijn lezers wel het glas op heffen.

MIST
De volgende dag werd de feestvreugde vervangen door een dosis gezonde spanning: de eerste serieuze bespreking van ‘Nevels’ in de online boekenclub van de Boekenreizigers ging van start. Wat zouden ze vinden van het verhaal en de personages? Zit er genoeg spanning in, werken de nevelsprookjes en komt de setting uit de verf? Deze en andere vragen tolden in mij rond, maar ze begonnen bij de buitenkant. De mystieke sfeer en het Scheerven werd herkent. Maar: nevels? Is dat niet gewoon een sjiek woord voor mist. Ja en nee. We gebruiken de woorden vaak synoniem, maar nevels zijn dunner dan mist. Transparanter ook. In weerkundige termen: bij mist is de horizontale zichtbaarheid kleiner is dan 1000 meter, bij nevel is de horizontale zichtbaarheid tussen 1000 en 5000 meter.

DE EERSTE OORDELEN
Al snel kwamen er viersterren recensies op Hebban en ook in de Boekenreizigers ontspon een levendige discussie die eindigde in een ware sterrenregen.
Een dikke maand later was het tijd voor een volgende intensieve bespreking: de Hebbanleesclub. Dubbelspannend omdat daarvoor ook mensen waren toegelaten die niet zoveel met romans hebben. Het leverde een levendige discussie op over vaart en plotontwikkeling, nevels en karakterontwikkeling

NET ALS IN HET ECHTE LEVEN
De meeste lezers vielen voor Rodney en Martje. Ook de kracht van de moeder sprak aan. De wrijving tussen broer en zus over wat het best voor hun moeder was, was een thema waar de lezers zich goed mee konden verhouden.
De hoofpersoon bleek een vrouw van vlees en bloed. Ik had haar neergezet als een gewone vrouw die zomaar je buurvrouw, collega of vriendin kon zijn. Veel lezers konden zich goed in haar inleven, anderen ergerden zich aan haar indirecte, passieve houding en een enkeling wilde haar wel een schop onder de kont geven. Voor sommige lezers kwam ze ook wel erg dichtbij, en dat was niet altijd makkelijk. Kortom, ze kwam tot leven als een gewone vrouw zoals ik beoogde. Een mooi compliment voor mij als schrijver waar ik erg blij mee ben.

Wat ook opviel was de Drentse setting met aandacht voor de volksverhalen. Een in Drenthe geboren lezer herkende zelfs de verhalen die bij hem vroeger thuis werden verteld en was daar zeer over te spreken. De Drentse setting vol Nevels werd sowieso positief gewaardeerd en volgens veel lezers maakt dit het boek bijzonder.

VAN NEVELS NAAR ECHO’S
Uiteindelijk sloot ook de Hebbanleesclub positief af en kon mijn aandacht langzaam verschuiven naar de nieuwe roman die ik nu schrijf. Deze heeft de werktitel ‘Echo’s’ maar misschien verandert dat nog. Over de voortgang deel ik exclusieve nieuwtjes in mijn maandelijkse nieuwsbrief. Misschien ontvang je die al, anders kan je je daarvoor inschrijven via het formulier op mijn homepage.

EEN STEUNTJE IN DE RUG
Omdat ik geen bekende schrijver ben, moet ik het hebben van mijn trouwe lezers en hun aanbevelingen. Ik bedank daarom iedereen die dit jaar een boek van mij las. Of je het nu kocht als paperback of e-book, leende bij de bibliotheek of downloadde via Kobo-plus maakt niet uit: zolang het legaal is, steun je mij enorm.
Ook dank ik iedereen die de moeite nam een recensie of waardering achter te laten op de sociale media (Hebban, Facebook, Instagram) of reclame maakte in zijn/haar omgeving. Jouw steun helpt mij om een breder publiek te bereiken.
Heb je nog geen boek van mij gelezen, maar lees je wel met regelmaat mijn zondagverhalen? Misschien wil je mij komend jaar steunen door ook eens een boek van mij te lezen.

KOOPJE
Voor wie houdt van papieren boeken heb ik een leuke aanbieding. Als je vandaag of in de komende Nieuwjaarsweek bij mij een gesigneerd exemplaar van ‘Nevels’ koopt, betaal ik de verzendkosten.
Mijn eerdere titels (Thuisreis, Terugkeer, Eilanders, Verlangen en Schandalig) bied ik aan voor € 12 of twee voor € 18. Je betaalt geen verzendkosten.
Voor al deze koopjes geldt dat ze alleen geldig zijn via een mail naar zondagverhaal@gmail.com
Op mijn boekpagina lees je meer over de inhoud van al deze titels.

Fijn als je wilt liken en/of delen.

2 reacties

  1. Ben op 31 december 2023 om 09:33

    Dat was een mooi jaar Marceline! Ik wil je bedanken voor alle mooie verhalen en de prachtige roman Nevels! Ik geniet elke keer weer als je iets schrijft en met ons deelt. Ik ben fan!

    • Marceline de Waard op 1 januari 2024 om 14:17

      Wat heerlijk, Ben! Ik ben heel blij met jou als fan.

Laat een reactie achter