Worden wie je eigenijk bent

signeren 7b

Op de vraag wat ik wilde worden als ik later groot was antwoordde ik als kind steevast ‘schrijfster’. Ik las heel wat af, Pippi was mijn heldin en schrijven zoals Enid Blyton, ja, dat leek mij wel wat. Ik zag mij al helemaal zitten: een tuinhuisje, een ietwat verwilderde achtertuin vol bloemen, gras en bomen. Het waren niet alleen dromen. Mijn eerste verhaaltjes schreef ik voor mijn kleine buurmeisje. Ik geloof dat het over een hondje ging. 

De droom ebde weg en ik ging psychologie studeren omdat ik Eline Vere zo prachtig vond. Dat wel …

Tijdens mijn studie liep ik stage in een crisisopvang voor jongeren. Ze raakten mijn hart en mijn loopbaan in de jeugdzorg begon. Eind vorige eeuw maakte ik de overgang naar de Inspectie, een mooie carrière volgde.

Rond mijn vijftigste ging het schuren. 

‘Schrijversacademie,’ zei hij.

Dit ene woord bracht mijn vergeten kinderdroom terug in herinnering. Ik schreef mij in en al snel werd schrijven een vast onderdeel van mijn leven.

Februari 2017 plaatste ik op een zondagochtend een verhaal op Facebook. De reacties waren zo enthousiast dat het plaatsten van een verhaal op zondagochtend inmiddels een vaste gewoonte is.

Een jaar later begon ik aan mijn eerste roman: ‘De Thuisreis – terug naar Ierland’.

En nu?

Inmiddels zijn vijf boeken verschenen onder de noemer 'feelgood met een twist'. Mijn hoofdpersonen zijn gewone vrouwen die het niet altijd even gemakkelijk hebben en als het erop aankomt, het heft in eigen handen nemen.

Met mijn roman 'Nevels' (oktober 2023) zet ik een volgend stap in mijn schrijverscarrière. Helder proza dat het onderliggende verhaal subtiel uitlicht.

‘Feit of fictie?’

Al mijn verhalen en personages zijn verzonnen. Behalve de setting, daarvoor maak ik graag gebruik van plaatsen waar ik geweest ben. Mijn eerste vijf boeken reflecteerden mijn liefde van Ierland, Schotland en Engeland. Voor 'Nevels zocht ik het dichter bij huis, die roman speelt in Drenthe. Ook mijn volgende roman speelt in Nederland. Waar? Daarover vertel ik in mijn maandelijkse zondagochtendmail. Met het formulier op mijn homepage kan je je hiervoor inschrijven.

1 oktober 2023
Op de foto linksboven signeer ik tijdens de lancering van Nevels, een feestelijk gebeuren in café 't Spul te Schiedam.

31 oktober 2022
Ook Terugkeer lanceerde ik op de ze bijzondere plek. Een impressie van deze lancering lees je in de Schiedammer online:
Terug naar de Schotse Hebriden met Marceline de Waard 

22 maart 2020
Eerder kon de lancering van mijn debuutroman Thuisreis door de coronacrisis niet doorgaan . We hebben deze toen online gedaan. In bijgevoegde video kun je deze bijzondere gebeurtenis terugzien.

3 augustus 2019
In bijgaand geluidsfragment hoor je mij tijdens een interview voor de radio. Hierin vertel ik meer over mijn schrijven, mijn achtergrond én mijn werk bij de overheid. Ook de publicatie van Schandalig en de wekelijkse zondagverhalen zijn onderwerp van gesprek.

Radioboekenrubriek LezensWaard

Logo dit is twee

Ik geloof dat je veel moet lezen om goed te kunnen schrijven. Ik lees dan ook veel en ieder begin van de maand plaats ik hier een blog over de boeken die ik de maand ervoor las.
Sinds maart 2024 heb ik ook een boekenrubriek op de regionale radio 'Dit is twee'. Iedere eerste zaterdag van de maand kun je 'LezensWaard, Marceline las voor ons' digitaal om 10:20 horen via https://ditistwee.nl/mediaoverzicht/radio Ook kun je daar de uitzending terugluisteren.

Schrijfwedstrijden

Schrijvers Boshuis 2023

Meedoen met schrijfwedstrijden is belangrijk voor het schrijverschap. Ze prikkelen creativiteit om een verhaal rond een thema of woord te schrijven én ze zijn spannend omdat de kwaliteit van verhalen vergeleken wordt. Ik heb er met veel meegedaan en vond het heerlijk als mijn deelname beloond wordt met plaatsing in een bundel. De laatste jaren komt het meedoen er niet meer van.
De schrijfwedstrijden kwamen op een andere manier terug: dit jaar organiseer ik voor de vijfde keer een zomerschrijfwedstrijd. Na ‘Het gebeurde op een zondag’, ‘Verlangen’, 'Eilanders' en 'Nevels' is het thema dit jaar ‘Die ene zomer’.

Bovenstaande foto is 2 december 2023 genomen tijdens de afsluitende schrijversbijeenkomst van de wedstrijd 'Nevels' in het Boshuis van Frans van der Eem.

Als je vragen hebt over mijn boeken of verhalen, hoor ik graag van je.