Worden wie je eigenijk bent

Signeren 12

Op de vraag wat ik wilde worden als ik later groot was antwoordde ik als kind steevast ‘schrijfster’. Ik las heel wat af, Pippi was mijn heldin en schrijven zoals Enid Blyton, ja, dat leek mij wel wat. Ik zag mij al helemaal zitten: een tuinhuisje, een ietwat verwilderde achtertuin vol bloemen, gras en bomen. Het waren niet alleen dromen. Mijn eerste verhaaltjes schreef ik voor mijn kleine buurmeisje. Ik geloof dat het over een hondje ging. 

De droom ebde weg en ik ging psychologie studeren omdat ik Eline Vere zo prachtig vond. Dat wel …

Tijdens mijn studie liep ik stage in een crisisopvang voor jongeren. Ze raakten mijn hart en mijn loopbaan in de jeugdzorg begon. Eind vorige eeuw maakte ik de overgang naar de Inspectie, een mooie carrière volgde.

Rond mijn vijftigste ging het schuren. 

‘Schrijversacademie,’ zei hij.

Dit ene woord bracht mijn vergeten kinderdroom terug in herinnering. Ik schreef mij in en al snel werd schrijven een vast onderdeel van mijn leven.

Februari 2017 plaatste ik op een zondagochtend een verhaal op Facebook. De reacties waren zo enthousiast dat het plaatsten van een verhaal op zondagochtend inmiddels een vaste gewoonte is.

Een jaar later begon ik aan mijn eerste roman: ‘De Thuisreis – terug naar Ierland’.

En nu?

Najaar 2018 zocht ik contact met Ambilicious. Het klikte en ik kreeg een uitgeefcontract voor ‘Schandalig en ander zondagverhalen’. Een bundel gevuld met de zondagverhalen uit mijn eerste jaar .

Inmiddels heb ik alweer vier boeken op mijn naam en zit er een nieuwe roman in de pen: ‘Nevels’. Nog steeds schrijf ik iedere zondag een nieuw zondagverhaal.

‘Hoe verzin je het allemaal?’

Inmiddels kan ik niet meer tellen hoe vaak deze vraag aan mij gesteld is. Meestal kom ik op een idee door iets wat ik lees in de krant, een tijdschrift of op internet. De werkelijkheid is vaak gekker dan de grootste fantasie.

Voor de setting maak ik graag gebruik van plaatsen waar ik geweest ben. Zoals uit mijn verhalen blijkt, hou ik  erg van Ierland,  Schotland en Engeland. Maar ook in Italië kom ik graag.

31 oktober 2021
Op de foto linksboven signeer ik tijdens de lancering van Terugkeer, een feestelijk gebeuren in café 't Spul te Schiedam.
Een impressie van de lancering lees je in de Schiedammer online:
Terug naar de Schotse Hebriden met Marceline de Waard 

22 maart 2020
Eerder kon de lancering van mijn debuutroman Thuisreis door de coronacrisis niet doorgaan . We hebben deze toen online gedaan. In bijgevoegde video kun je deze bijzondere gebeurtenis terugzien.

3 augustus 2019
In bijgaand geluidsfragment hoor je mij tijdens een interview voor de radio. Hierin vertel ik meer over mijn schrijven, mijn achtergrond én mijn werk bij de overheid. Ook de publicatie van Schandalig en de wekelijkse zondagverhalen zijn onderwerp van gesprek.

Onderscheidingen en prijzen

Godijn - uitreiking olifanten

Meedoen met schrijfwedstrijden hoort bij mijn schrijverschap. Ze prikkelen mijn creativiteit om een verhaal rond een thema of woord te schrijven én ze zijn spannend omdat de kwaliteit van mijn verhalen vergeleken wordt met die van andere schrijvers. Het is heerlijk als mijn deelname beloond wordt met plaatsing in een bundel.

Bovenstaande foto is 15 januari 2020 genomen door Jeroen Mies op het event Boek 10 van Godijn tijdens de uitreiking van de bundel Dansende olifanten op het ijs.

En ja, winnen is natuurlijk helemaal een feestje:

Als je vragen hebt over mijn boeken of verhalen, hoor ik graag van je.