OVER COVERS EN CHOCOLA

Bij een boek gaat het natuurlijk om het verhaal, toch is het de cover die het eerst opvalt bij het rondneuzen in boekwinkel en bibliotheek. Online werkt het voor mij ook zo, als ik op Facebook door mijn tijdlijn scrol zijn het de foto’s en afbeeldingen die de aandacht pakken, afhankelijk daarvan lees ik door. Herken je dit?
Afgelopen vrijdag plaatsten de Schrijfjuffers de coverstory van Thuisreis. In deze blog wil ik het hebben over de omslag van ‘Schandalig en andere zondagverhalen’, de afbeelding bij de wekelijkse zondagverhalen en chocola. Aan het eind heb ik ook nog een leuke actie voor je.

Een wand vol schilderijtjes
Van manuscript tot geredigeerd verhaal: voordat ik aan de slag ging met Ambilicious had ik niet kunnen bedenken wat een werk in dit proces verzet wordt door de redacteur, de uitgever én de schrijver. Wat was ik blij toen we voorjaar 2019 konden beginnen aan de proefdruk van ‘Schandalig en andere zondagverhalen’: nog even en ik zou mijn eerste boek in handen hebben.

‘Heb je al nagedacht over de cover?’ vroeg mijn uitgever, ‘wij doen dat samen met de auteur en werken het liefst met eigen foto’s.’
Ook al had ik er nog niet over nagedacht, ik had wel een idee: een muur vol schilderijtjes. In de lijsten wilde foto’s die pasten bij een aantal van de verhalen. Ik stuurde er een aantal op en de uitgever knutselde een mooie wand vol goudkleurig omrande schilderijtjes.
Bij de vormgever ging het mis: het was niet geschikt voor een pakkende cover. ‘Dat meen je niet.’ Ik bedwong mij om als een klein kind te stampvoeten en verzon allerlei olifantenpaadjes. Het mocht niet baten, gelukkig konden we het idee later wel gebruiken voor de boektrailer.

Lezen in een raamzitje
‘Een mooie foto van Schotland? Dat past bij de sfeer van veel van je verhalen,’ opperde mijn uitgever als alternatief.
Ik was al een paar jaar niet in het land van de diepe lochs en hoge bergen geweest, maar gelukkig waren er van voorgaande jaren nog genoeg foto’s. Na een hoop heen en weer gepingpong kozen we er één met zitkussens in een raam en uitzicht op een Schots landschap.
Al was de foto meer dan vijf jaar eerder gemaakt, hij bracht fijne herinneringen terug. We logeerden in een tot luxe hotel verbouwd oud jachtslot. Iedere avond zat ik in dat raam, voor het diner met een glas wijn en na afloop met een kop thee. Tegenover mij zat mijn man en we blikten daar terug op al het moois wat we die dag zagen en bedachten er de wandelingen voor de volgende dag,
En het is natuurlijk ook een beeld dat uitnodigt om uren te gaan zitten lezen. Tenminste, dat vonden de uitgever en ik. En jij? De foto is nu de vaste foto bij het wekelijkse zondagverhaal, je kan het zelf beoordelen.

Pixels
Nu de cover rond was had ik na de controle van de laatste proefdruk het gevoel dat ik een glas champagne toostte met engeltjes die voor mijn eerste boek hun wolk wilden verlaten.
Tot het bericht van de vormgever mij duidelijk maakte wakker maakte uit deze roze droom: de foto had te weinig pixels om gebruikt te kunnen worden. Dat bleek een probleem met al mijn foto’s, ik maakte ze met een ‘oude’ camera en die had nu eenmaal niet meer pixels.

Zowel de uitgever als ik gingen verder op zoek, niks wist de sfeer van de zondagverhalen goed te vangen. Tegen de tijd dat de frustratie tegen mijn slapen begon te bonken, kwam de vormgever met een oplossing. Hij maakte een afbeelding van een raam met daarin kussens en plaatste achter het glas een Schotse berg. Het was perfect en als inkleuring koos ik een warme houttint met rode kussens.

Chocola
Eindelijk tijd om lekker te lezen. Dat kan in de zachte kussens van een raamzitje, maar er zijn ook andere fijne leesplekken te bedenken. Zo wil ik je verklappen dat ik het heerlijk vind om in bed te lezen. Met chocola erbij wordt het voor mij zalig.
Ik blijk hierin niet uniek te zijn. In IJsland is het ook nog een traditie. Daar is het gebruikelijk om op kerstavond elkaar een boek cadeau te doen om daarna te gaan zitten lezen. Vaak wordt het boek mee naar bed genomen, samen met chocola.
Ik vind het een enig gebruik, daarom krijgt iedereen die deze feestmaand één van mijn boeken gesigneerd bij de uitgever bestelt er van mij een reep chocola van Tony Chocolonely bij.

Als je ‘Thuisreis’ en/of ‘Schandalig’ al hebt gelezen, vind je het wellicht leuk om een gesigneerd exemplaar aan iemand cadeau te doen. En dan kan je er voor kiezen de chocola zelf te houden of om bij het boek te schenken.

Bestellen
Trek gekregen?
‘Thuisreis’ bestel je hier
‘Schandalig en andere zondagverhalen’ bestel je hier
Vermeld in het veld opmerkingen ‘chocoladeactie’ en geef eventueel aan voor wie ik het boek mag signeren.

Fijn als je wilt liken en/of delen.

4 reacties

 1. Ben op 29 november 2020 om 10:28

  Wat een leuk verhaal over de cover van je prachtige verhalenbundel. Komt er nog een tweede? Lijkt me mooi als alle zondagverhalen van ná “schandalig…” ook weer worden gebundeld. Ben benieuwd dan naar de nieuwe cover….

  • Marceline de Waard op 29 november 2020 om 16:56

   Dank je wel, Ben. Zeker komt er een tweede bundel. We zijn nu druk aan het redigeren en begin volgend jaar hoop ik hem in mijn handen te houden.

 2. Jenny Brands op 30 november 2020 om 15:37

  Ik mag binnenkort ‘ Thuisreis ” helemaal lezen, ik verheug me er op.

  Leuk zoals je ‘ het leesritueel ‘ liefst in bed met CHOCOLADE😁 laat weten.
  En hoe de cover tot stand is gekomen, mooi toch dat je ons laat meegnieten. Dank.
  Succes met het volgende boek.

  • Marceline de Waard op 1 december 2020 om 13:13

   Veel leesplezier, Jenny! Laat je weten wat je ervan vond?
   Ik heb het leesritueel graag gedeeld. Dank voor je succeswens!

Laat een reactie achter