IN NEVELS

Zondagverhaal

Grijswitte flarden dansen over de velden. Joost noemt het mist, nevel. Laura is hier geboren en getogen en weet beter. Ogen die smeken verbergen zich in de zwarte gaten tussen de flarden die als grijswitte lippen woorden vormen die ze niet verstaat. Het najaar is begonnen en elke ochtend bij het openen van de gordijnen…

Lees meer

VERHALEN VOL NEVELS

Eveline kijkt gefascineerd toe hoe de slang zich uit het gat in het plafond wringt. Zijn gevorkte tong flitst in en uit zijn bek. Ruikend, de omgeving aftastend. Prooi? Vijand? Of is hij gewoon nieuwsgierig? Wat ruikt hij, denkt ze. Adèns bokkengeur, mijn gulzigheid? De gedachte windt haar nog meer op. Ze klemt haar benen…

Lees meer

KALLEMOOI

Zondagverhaal

‘Toe nou, we hebben het toch goed samen?’ Jim legt zijn arm om me heen.Ik staar naar de negatieve zwangerschapstest. In mijn hoofd tolt een kakofonie rond: ‘een leven zonder kinderen is ook mooi. Dat was de laatste vergoede ivf-behandeling. Hebben jullie al eens gedacht aan adoptie? Pleegouderschap, misschien? Neem een hobby. Je vriend aanbidt…

Lees meer

EEN NIEUWE DAG

Zondagverhaal

Hoe vaak heeft ze vanaf dit bankje al een nieuwe dag zien ontwaken? Optrekkend rood als voorbode van een natte dag, een zomerzon die een korte nacht liet verbleken of grijze winterwolken die het daglicht verborgen, fruitbomen vol vrucht of sneeuwwitte heuvels. Ontelbare keren zijn de seizoenen op deze plek aan haar voorbijgetrokken. Sinds ze…

Lees meer

FRANS VAN DER EEM

Zondagverhaal

Frans van der Eem is een succesvol schrijver van korte verhalen. De afgelopen jaren verdiende hij ook altijd een plek in mijn zomerschrijfwedstrijd. Dit jaar is hij facilitator van de schrijversbijeenkomst én schrijver van een van de twee bonusverhalen die enkel in het e-book met de winnende verhalen worden gepubliceerd. Voor het zondagverhaal van deze…

Lees meer

DE VROUW IN DE STRANDSTOEL

Al een paar jaar hangt een foto van een vrouw in een strandstoel aan de muur achter mijn laptop. Ze is mijn oma van moederszijde in haar jonge jaren. Maandag 30 januari 2023 is het 125 jaar geleden dat ze werd geboren. JeugdherinneringenBijna een kop kleiner dan ik met mijn een meter zestig, mager, gerimpeld…

Lees meer

COVERSTORY: EILANDERS EN TON DE KONING

Voor al mijn boeken was het vinden van de juiste foto voor de cover een puzzel en voor ‘Terugkeer’ schreef ik er zelfs een wedstrijd voor uit. Maar voor ‘Eilanders & De nieuwe huishoudster’ had ik geen enkele idee.‘Kan Ton niks maken? Iets abstracts’ vroeg ik de uitgever. Ton is Ton de Koning van ProBeeld,…

Lees meer

OVER FERRY’S EN EIGENDOMSRECHT

Hoe mijn vakantie-ervaringen een plek kregen in ‘Terugkeer, een Schotse eilandnovelle’. DE FERRYHet westelijke stadje Oban is voor mij steeds het beginpunt geweest van een vakantie op de Schotse Hebriden. Of het nu de zuidelijk gelegen eilanden waren, die in het midden of ver naar het westen: mijn Hebridenvakanties begonnen daar.Zo ook de terugreis van…

Lees meer

MIJN EILANDEN

Deze maand is het eilandenmaand bij mij: Ten eerste omdat het een jaar geleden is dat ‘Terugkeer, een Schotse eilandnovelle’ uitkwam. Daarnaast verschijnt volgende week ‘Eilanders & De nieuwe huishoudster’ ter ere van vijf jaar schrijverschap, tevens mijn vijfde boek. Maar er is nog een reden: vijf jaar geleden won ik voor het eerst bij…

Lees meer

IN EEN ROES

Bedwelmend. De opkomst, de aandacht, de sfeer, het signeren: alles was perfect bij mijn boeklancering vorige week. Ik ging op vleugels, de rest van de week zweefde ik door en nog steeds leef ik in de warme cocon die ‘Terugkeer’ met zich meebracht. Het is bijzonder te ervaren dat een live boeklancering zoveel meer impact…

Lees meer