KANTOORPOLITIEK

Zondagverhaal

‘Zit jij hier nu roddelblaadjes te lezen? Ik heb gezegd dat het overzicht met noodnummers spoed heeft.’ Jaap, de directeur van het kleine accountantskantoor waar zij junior managementassistent is, toornt boven Romy’s computerscherm uit. Vanochtend zag hij er al uit of hij citroenen als ontbijt had gegeten, nu oogt hij of hij een fles azijn…

Lees meer

De scène en de winnaars

De week voor kerst schreef ik een winactie uit voor de lezers van ‘Eilanders & De nieuwe huishoudster’. Een waargebeurde vakantie-ervaring was inspiratie voor een scène in ‘De nieuwe huishoudster. Welke? Met het antwoord op die vraag konden drie lezers één van mijn boeken winnen. Welk boek dat zou zijn, was de keuze van de…

Lees meer

De stoffige man

Zondagverhaal

Zwaar hangt de novembermist tussen de bomen in het park. Het bankje waar hij altijd zit is koud en nat. Hij trekt zijn jas zover mogelijk onder zijn kont, alles beter dan zijn huis waar sinds Marietjes overlijden een nog dichtere, nog koudere mist hangt. Doedels, haar pluizige vuilnisbakje, kruipt tegen zijn enkels. Zij is…

Lees meer

COVERSTORY: EILANDERS EN TON DE KONING

Voor al mijn boeken was het vinden van de juiste foto voor de cover een puzzel en voor ‘Terugkeer’ schreef ik er zelfs een wedstrijd voor uit. Maar voor ‘Eilanders & De nieuwe huishoudster’ had ik geen enkele idee.‘Kan Ton niks maken? Iets abstracts’ vroeg ik de uitgever. Ton is Ton de Koning van ProBeeld,…

Lees meer

DE BELOFTE

‘Ondanks haar levenslust en wilskracht heeft zij deze strijd niet kunnen winnen. Met veel verdriet hebben we afscheid moeten nemen van mijn lieve vrouw en onze zorgzame mama.’ Voor de ontelbaarste keer open ik de rouwkaart op mijn telefoon.Marga. Al die keren dat ze me vroeg nog één keer langs te komen, mijn smoezen waarom…

Lees meer

EEN KWESTIE VAN RECHT

Zondagverhaal

(“voor Paul”) ‘Wat is er met jou gebeurd?’ Geschrokken sta ik op en kijk naar Paul, mijn chef, die met zijn hand voor de mond de verhoorkamer uitkomt. Bloed komt tussen zijn vingers door en zijn oog is rood en dik.Hij wordt gevolgd door Barry, de jongen met wie hij in gesprek was. Die ziet…

Lees meer

OVER FERRY’S EN EIGENDOMSRECHT

Zondagverhaal

Hoe mijn vakantie-ervaringen een plek kregen in ‘Terugkeer, een Schotse eilandnovelle’. DE FERRYHet westelijke stadje Oban is voor mij steeds het beginpunt geweest van een vakantie op de Schotse Hebriden. Of het nu de zuidelijk gelegen eilanden waren, die in het midden of ver naar het westen: mijn Hebridenvakanties begonnen daar.Zo ook de terugreis van…

Lees meer

MIDZOMERNACHT

Zondagverhaal

Elk jaar komt Nigel naar Orkney voor het Midsummer Artsfestival en elk jaar vraagt hij of ik met hem mee terug ga. Overmorgen is de opening en morgenmiddag komt hij met de ferry aan.Tegenover mij schuift Julius met zijn ellebogen op tafel zijn puree en worstjes naar binnen. De aanblik verdrijft het beetje trek dat…

Lees meer

MIJN EILANDEN

Deze maand is het eilandenmaand bij mij: Ten eerste omdat het een jaar geleden is dat ‘Terugkeer, een Schotse eilandnovelle’ uitkwam. Daarnaast verschijnt volgende week ‘Eilanders & De nieuwe huishoudster’ ter ere van vijf jaar schrijverschap, tevens mijn vijfde boek. Maar er is nog een reden: vijf jaar geleden won ik voor het eerst bij…

Lees meer

Hoe word je een boekpersonage?

Hitchcock verscheen altijd een paar seconden in zijn films. Nu gaat het mij wat ver om mezelf als personage op te voeren in mijn volgende boek, ‘Nevels’, maar zou het niet leuk zijn wanneer namen van mijn lezers wel een plekje krijgen als vriend(in), buur, schoonzus, huisarts enzovoorts in deze roman? Ik moet je bekennen…

Lees meer