KALLEMOOI

Zondagverhaal

‘Toe nou, we hebben het toch goed samen?’ Jim legt zijn arm om me heen.Ik staar naar de negatieve zwangerschapstest. In mijn hoofd tolt een kakofonie rond: ‘een leven zonder kinderen is ook mooi. Dat was de laatste vergoede ivf-behandeling. Hebben jullie al eens gedacht aan adoptie? Pleegouderschap, misschien? Neem een hobby. Je vriend aanbidt…

Lees meer

EEN NIEUWE DAG

Zondagverhaal

Hoe vaak heeft ze vanaf dit bankje al een nieuwe dag zien ontwaken? Optrekkend rood als voorbode van een natte dag, een zomerzon die een korte nacht liet verbleken of grijze winterwolken die het daglicht verborgen, fruitbomen vol vrucht of sneeuwwitte heuvels. Ontelbare keren zijn de seizoenen op deze plek aan haar voorbijgetrokken. Sinds ze…

Lees meer

FRANS VAN DER EEM

Zondagverhaal

Frans van der Eem is een succesvol schrijver van korte verhalen. De afgelopen jaren verdiende hij ook altijd een plek in mijn zomerschrijfwedstrijd. Dit jaar is hij facilitator van de schrijversbijeenkomst én schrijver van een van de twee bonusverhalen die enkel in het e-book met de winnende verhalen worden gepubliceerd. Voor het zondagverhaal van deze…

Lees meer

DE ZEEMEERMIN

Zondagverhaal

Ik neem een spurt naar de duintop. Koud slaat de wind in mijn gezicht, een schril contrast met de tropisch ogende azuurblauwe zee die zich beneden mij ontrolt. Het bijna witte strand ligt er verlaten bij. De magie van de Hebriden grijpt me opnieuw vast. Door de afgelegen ligging aan de Noordwestkust van Schotland is…

Lees meer

EEN DARTELE SCHRIJFSTER

Zondagverhaal

De zon is zacht en geeft de glooiende heuvels een warm aanzien. Het kan mij niet bekoren, het liefst zou ik mijzelf voor mijn kop schieten. Hoe ik ooit heb kunnen denken dat ik wel kan dichten en deze opdracht voor het schrijven van limericks heb aangenomen, is mij een raadsel. Nog stommer is dat…

Lees meer

DE EERSTE KUS

Zondagverhaal

Hij houdt mijn jas op. Een ouderwetse hoffelijkheid die ik ben ontwend, onhandig vinden mijn armen hun weg.‘Ik loop met je mee naar de tramhalte.’‘Zo ver is het niet.’‘Het is al donker.’ Hij houdt de deur van het restaurant voor me open.Tijdens het etentje hadden we genoeg te kletsen, nu weet ik geen woord meer…

Lees meer

ZOMERSCHRIJFWEDSTRIJD 2023

Na drie succesvolle edities van mijn zomerschrijfwedstrijd wil ik ook dit jaar met een schrijfwedstrijd het podium van mijn zondagverhalen delen met andere schrijvers. Dit jaar is het thema ‘nevels’. Dit thema koos ik omdat het de titel is van mijn nieuwe roman die komend najaar verschijnt. Uiteraard mag voor de wedstrijd dit thema naar…

Lees meer

DE VROUW IN DE STRANDSTOEL

Al een paar jaar hangt een foto van een vrouw in een strandstoel aan de muur achter mijn laptop. Ze is mijn oma van moederszijde in haar jonge jaren. Maandag 30 januari 2023 is het 125 jaar geleden dat ze werd geboren. JeugdherinneringenBijna een kop kleiner dan ik met mijn een meter zestig, mager, gerimpeld…

Lees meer

COVERSTORY: EILANDERS EN TON DE KONING

Voor al mijn boeken was het vinden van de juiste foto voor de cover een puzzel en voor ‘Terugkeer’ schreef ik er zelfs een wedstrijd voor uit. Maar voor ‘Eilanders & De nieuwe huishoudster’ had ik geen enkele idee.‘Kan Ton niks maken? Iets abstracts’ vroeg ik de uitgever. Ton is Ton de Koning van ProBeeld,…

Lees meer

OVER FERRY’S EN EIGENDOMSRECHT

Hoe mijn vakantie-ervaringen een plek kregen in ‘Terugkeer, een Schotse eilandnovelle’. DE FERRYHet westelijke stadje Oban is voor mij steeds het beginpunt geweest van een vakantie op de Schotse Hebriden. Of het nu de zuidelijk gelegen eilanden waren, die in het midden of ver naar het westen: mijn Hebridenvakanties begonnen daar.Zo ook de terugreis van…

Lees meer