Lezenswaard juni 2024

Het wordt een vaste waarde op de eerste zaterdag van de maand: het op de radio bespreken van mijn favoriete gelezen boeken van de afgelopen maand. De uitzending is terug te luisteren via deze link. (scrollen naar 6 juli vanaf 10 uur) Hieronder zet ik kort de besproken boeken op een rij. Mijn uitgebreide oordeel lees je in de bijbehorende recensies (linkjes hieronder)

Ik begon met MOEDERMELK van NORA IKSTENA.
Een Letse schrijfster en deze roman stond ook op de longlist van de Europese Literatuurprijs van dit jaar.
Het verhaal begint als Rusland na het vertrek van de nazi’s in 1944 Letland bezet en eindigt als in 1989 de Berlijnse muur valt. Grootse gebeurtenissen, maar daarbinnen speelt zich een intiem verhaal over de relatie tussen een moeder en haar dochter.
Het is een prachtig geschreven verhaal dat afwisselend vanuit het perspectief van de moeder en dochter wordt verteld. De gebeurtenissen zijn pittig maar toch wordt het verhaal nergens zwaar. Dit komt door de prachtige schrijfstijl die zowel poëtisch als helder is, er staat geen woord teveel. Het is ook een aangrijpend verhaal. Zowel door de moeder-dochterrelatie als ook door de ontberingen door het communistische regime dat het dagelijkse leven kleurt. En het einde is hartverscheurend.
De roman heeft ook een plekje gekregen tussen mijn favoriete boeken en is tot mijn verbazing niet op de shortlist gekomen. Je begrijpt dat daardoor mijn verwachting van de vier titels die daar wel opstaan torenhoog is.

Een boek met een heel andere sfeer is de debuutroman van
DORIEN VOSKUIL: TOTEM
Ook hier wordt het verhaal vanuit het perspectief van twee vrouwen verteld, maar daarbij is de vraag: wat is de relatie tussen deze twee? Als je denkt het te weten, wordt je toch nog verrast. Aan het eind komen alle lijntjes mooi samen en krijgt ook de totempaal op de veranda extra betekenis. Een fijn geschreven boek over vriendschap, familie en ontdekken wat echt belangrijk is in het leven.

Als laatste een boek dat me meenam naar een voor mij onbekend land en cultuur:
DE VROUWEN VAN BABA SAGI van LOLA SHONEYIN
Baba Segi is de echtgenoot in dit verhaal over een polygaam huwelijk. Hij heeft het goed voor elkaar met drie vrouwen en zeven kinderen. Dat verandert als hij een vierde vrouw trouwt: de slimme Bolanle. De andere drie vrouwen moeten niets van haar hebben omdat ze gestudeerd heeft en maken haar het leven zuur.
In het boek komen de perspectieven van alle betrokken aan bod. Duidelijk wordt dat voor alle vrouwen een huwelijk met Baba Segi een vlucht was, een redding. Ondanks de heel andere cultuur en gewoonten zijn de emoties die loskomen herkenbaar waardoor de personages voor mij invoelbaar werden.
Al met al vond ik het een prettig leesbaar boek en ook het inkijkje in de Nigeriaanse cultuur is interessant. Hartverwarmend vond ik hoe de vrouwen in deze omstandigheden een eigen weg vonden om te overleven en de plot vond ik geweldig. Mooi en interessant verhaal.

Deze maand las ik ook Het zingende gras van Doris Lessing.
Deze besprak ik niet maar is zeker ook het lezen waard. De setting van deze roman is het Zuid-Afrikaanse Brits-koloniale leven in Rhodesië tussen 1930 en 1950. Het gezichtspunt is dat van de blanke boeren, de manier waarop zij omgaan met en praten over de oorspronkelijk zwarte bevolking is kwetsend. Het maakt ook gelijk duidelijk waarom heden ten dage de woorden neger en nikker zo uitermate pijnlijk en kwetsend zijn. Hiermee is voor mij dit boek dat in 1950 verscheen helaas nog steeds actueel.

BIJBEHORENDE RECENSIES
Deze zijn te vinden op Hebban via de volgende links
Moedermelk
Totem
De vrouwen van Baba Segi
Het zingende gras

Fijn als je wilt liken en/of delen.

Laat een reactie achter