LEGGEN SCHARRELKIPPEN OOK EIEREN IN DE WINTER?

OVER DE SETTING GESPROKEN

Wat zou Eline Vere zijn zonder Den Haag, Madame Bovary zonder het Normandische platteland en Inspecteur Morse zonder Oxford?

Een goede setting is onontbeerlijk voor een aangrijpend boek. Voor een schrijver van fictie betekent dat stoeien met feiten en fictie. Immers het verhaal is verzonnen maar de feiten over de setting moeten kloppen. Een les die ik leerde is dat een schrijver alles wat hij beschrijft precies voor zich moet zien: personages, huizen, omgeving en streek. Een verhaal vertellen is dus ook research doen. Vervolgens is de kunst om een paar kenmerkende, goedgekozen details te kiezen die de achtergrond van het verhaal en de personages vormgeven.

Een roadtrip

Momenteel schrijf ik mijn eerste roman met als werktitel ‘De Thuisreis’. Het is een ‘roadtrip’: Eileen, mijn hoofdpersoon, reist met haar camper door Engeland naar Ierland. Het land waar haar oma vandaan kwam maar waar niemand over wilde praten. Eileen wil weten waarom.

Voor haar reis gebruik ik plaatsen waar ikzelf geweest ben. Via internet zoek ik dan ook altijd nog dingen na. Tenslotte is het geheugen een onbetrouwbare bron en ik moet alle details weten, zoals:

– Zit er een pub in dat dorpje en is die ook door de week open?

– Wat zijn de fietsafstanden tussen A en B?

– Is er een camping in de buurt en is deze ook ’s winters open?

– Zijn de weggetjes in een landelijke streek ook toegankelijk voor campers?

– Hoe is het weer in de winter? En in de zomer?

– Wat is de lokale specialiteit?

Het is een greep uit de vragen waar ik de afgelopen maanden antwoord op zocht.

Bijvangst in Cornwall

Op het moment dat ik dit schrijf, is Eileen via Zuidoost-Engeland en Bath in Cornwall aangekomen. Ik wilde wat meer weten over de pitoreske vissersdorpjes, de lokale geschiedenis, afstanden en de kunstenaarskolonie in St. Ives. Zo kwam ik bij de smokkelgeschiedenis van Cornwall. In de 17e eeuw ontstaan om aan de peperdure accijnzen van de regering uit Londen te ontsnappen. Tabak, verdovende middelen, alcohol en juwelen kwamen per boot vanuit Frankrijk  via Cornwall naar Engeland.

Natuurlijk moest alles ook verstopt voor het verder vervoerd kon worden. Dubbele bodems en holle wandelstokken, van alles werd bedacht om de smokkelwaar te verbergen. Geweldig vind ik de truc met de aardappel. Die sneden ze doormidden en holden ze uit. Vervolgens werd hij  gevuld met diamanten of opium. Nadat de helften met water weer aan elkaar geplakt waren, deden ze er wat zand op om de snee onzichtbaar te maken en stopten hem in een mand met gewone aardappels.

Of de oude mannen die niet meer sterk genoeg waren voor het zware werk. Zij veegden de sporen op het strand weg en maakten met een speciale stok een dwaalspoor de ander kant op.

Ik zie ze voor mij op het strand daar in Cornwall met zijn grillige kust. Rotsen, inhammen en grotten. Slingerende kustpaden en dorpjes met gekleurde kleine vissershuisjes. Haventjes waarbij met eb de bootjes op het zand liggen. Kleine bootjes. Hoe zou het zijn om daarmee de smokkelwaar aan land te brengen?

Kronkels en vragen

Ik was zomers in Cornwall en vaak lichtte de zon de zee azuurblauw op. Pittoresk en mijn hart veroverend. Hoe zou het zijn in de winter? Harde wind en grijze wolken. De zee die opspat tegen de rotsen en nat in je gezicht slaat als je over het kustpad loopt. Vissers en smokkelaars die op de onstuimige zee de buit in de bootjes laden.

Ik zie het voor mij, maar het past niet bij het verhaal van Eileen. Maar het vindt vast een andere weg in de kronkels in mijn hoofd. De kronkels brengen mij nu weer bij Eileen en haar thuisreis. Er komen nieuwe  vragen in mij op:  

Ik zie het voor mij, maar het past niet bij het verhaal van Eileen. Maar het vindt vast een andere weg in de kronkels in mijn hoofd. De kronkels brengen mij nu weer bij Eileen en haar thuisreis. Er komen nieuwe vragen in mij op:

  • Is het makkelijk om in november aan rode rozen te komen in Cornwall?
  • Leggen scharrelkippen ook eieren in de winter?

Deze blog is op 29 november 2018 ook geplaatst op Schrijvenonline.nl

Foto:
Bij de Rhoonse grienden, voorjaar 2018

Fijn als je wilt liken en/of delen.

1 reactie

  1. Melanie Hoogvliet op 23 augustus 2019 om 16:03

    Wat leuk om te lezen waar je de inspiratie voor de verhalen en de plaatsen in je boek vandaan haalt. Hoe je opzoek gaat naar of er een pub zit of niet.

Laat een reactie achter