De scène en de winnaars

De week voor kerst schreef ik een winactie uit voor de lezers van ‘Eilanders & De nieuwe huishoudster’. Een waargebeurde vakantie-ervaring was inspiratie voor een scène in ‘De nieuwe huishoudster. Welke? Met het antwoord op die vraag konden drie lezers één van mijn boeken winnen. Welk boek dat zou zijn, was de keuze van de winnaars.
Hieronder het antwoord en de uitslag. Om het geheugen op te frissen, begin ik met de vakantie-ervaring.

De inspiratiescène
Ulva, een klein eiland dat tot 2018 privébezit was. In die tijd mochten een paar dagen per week toeristen er te voet op. Aan overkant was een groot bord, met de hand kon je het op rood of groen zetten. Bij groen kwam een kleine boot overvaren om de passagiers te halen. De keer dat wij gingen regende en stormde het op de terugvaartocht. Het bootje deinde zo langs de stenen trap van de kade dat ik er niet vanaf durfde. Uiteindelijk gaf de schipper mij tot mijn schrik een duw en mijn man trok me op de wal. De heren hadden dit over mijn hoofd heen met oogcontact en knikjes bedacht. Wat als het mis was gegaan?

Dat laatste is me als schrikbeeld altijd bijgebleven. Onverwacht, vaak op het moment dat ik net wegzakte in de slaap, kwam de gedachte bij me op dat het bootje door een golfslag van de kade af had kunnen afdrijven. Of ik bedacht dat mijn man zijn greep op mij had kunnen verliezen, of ik dat ik misstapte langs de kade en het water ingleed terwijl de boot naar de kade toekwam en ik tussen bootje en kade werd vermorzeld. Deze beangstigende gedachte was inspiratie voor een scène in ‘De nieuwe huishoudster’.

De scène op blz. 144
‘En?’ Sybil kijkt op van haar stoel bij de haard.
Hij gaat tegenover haar zitten. In de gloed van de haard is zijn gezicht bleek en duister tegelijk. ‘De zee was onstuimig en dat stel in de rode jasjes wilde te snel aan wal. Ik kon ze niet tegen houden en in de deining tussen de wal en de boot …’
In mijn hoofd start een film. Golven slaan tegen de kade, de boot deint naar de uitstapplaats en weer terug. Met alle bootkracht houdt Yordi de boot dicht bij de wal zodat de dagjesmensen van boord kunnen. Het rode jasjesstel is als laatste aan de beurt. Net als zij haar gewicht van haar been aan boord naar haar boven de kade zwevende been verplaatst, deint de boot weg van het vasteland. Haar man grijpt naar haar jas. Haar val is te snel en ze trekt hem mee naar de golven. Op het moment dat de zee zich boven hen sluit, knalt de boot tegen de kade.

Maar …
In ‘De nieuwe huishoudster’ zit nog een kadescène met een kleine boot deinend op woest beukende golven. Op blz. 117 staat:

De volgende ochtend beuken golven grijs tegen de kade van de ferryhaven. In de verte danst een stipje over de golven. Met mijn hand houd ik de kraag van mijn jas dicht tegen mijn kin.
Het stipje wordt een bootje. Op de boeg prijkt een afbeelding van een groene kever.
Voorzichtig loop ik de natte stenen trap af. De schipper stuurt het bootje zo dicht mogelijk naar me toe. Ik gooi mijn rugzak de boot op en pak zijn uitgestoken hand. Achteruit vaart hij de haven uit, eenmaal buitengaats zet hij het gas vol open. Nog net op tijd grijp ik me vast aan de rand van de kajuit.

Sommige lezers dachten dat deze het resultaat van mijn vakantieherinnering was. Ik kan ze geen ongelijk geven. Jij? Ik heb dan ook besloten beiden oplossingen goed te keuren.

De winnaars
De volgende drie inzenders winnen één van mijn door uitgever Ambilicious beschikbaar gestelde boeken:

 • Ben Bijker
 • Marion van der Bijl
 • Frans van der Eem

Ook namens de uitgever van harte gefeliciteerd!
De drie winnaars ontvangen een e-mail voor de verdere details. Zij kunnen kiezen uit:
Eilanders & De nieuwe huishoudster; Terugkeer, een Schotse eilandnovelle; Thuisreis; Verlangen en nog meer zondagverhalen; Schandalig en andere zondagverhalen.
Heb je niet gewonnen, maar wil je toch graag een van deze boeken hebben, ze zijn als paperback en e-book in iedere (online) boekhandel te bestellen.

—-
Wil je geen zondagverhaal missen? Geef dan je emailadres door via het formulier op mijn homepage en ontvang iedere zondagochtend de link naar het nieuwste verhaal.

Fijn als je wilt liken en/of delen.

6 reacties

 1. Ben op 15 januari 2023 om 09:28

  Nou, wat geweldig! Doe ik mee met een wedstrijd en dan win ook nog! Heel erg leuk en ik ga effe nadenken aan wie ik een boek wil geven, want natuurlijk heb ik al jouw boeken al! Dankjewel Marceline!

  • Marceline de Waard op 15 januari 2023 om 12:18

   Fijn dat je er blij mee bent, Ben! Ik ben benieuwd aan wie jij een boek van mij gaat geven en welke dat wordt.

   • Bep van Vlijmen-van Dijk op 16 januari 2023 om 01:40

    Ik kon door ziekte niet meedoen, maar blijf je boeken wel lezen.en je wonderverhalen natuurlijk volgen Marceline!

    • Marceline de Waard op 19 januari 2023 om 09:42

     Dan hoop ik dat je je nu beter voelt, Bep. Fijn dat je mijn verhalen blijft volgen.

 2. Jenny Brands op 15 januari 2023 om 09:51

  Helaas geen boek voor mij, maar ik blijf genieten. van jou verhalen.Marceline, echt een zondags gevoel geeft mij dat.

 3. Marceline de Waard op 15 januari 2023 om 12:19

  Daar ben ik blij om, Jenny. Dank je wel!

Laat een reactie achter