COVERSTORY: EILANDERS EN TON DE KONING

Voor al mijn boeken was het vinden van de juiste foto voor de cover een puzzel en voor ‘Terugkeer’ schreef ik er zelfs een wedstrijd voor uit. Maar voor ‘Eilanders & De nieuwe huishoudster’ had ik geen enkele idee.
‘Kan Ton niks maken? Iets abstracts’ vroeg ik de uitgever. Ton is Ton de Koning van ProBeeld, de man die verantwoordelijk is voor de covers van mijn uitgever. Hij bedacht dat de lucht van de foto die het werd voor ‘Terugkeer’ geel moest zijn. Dus een abstracte cover met als kleuren aqua, turquoise, zand en helmgras: de sfeer van een eiland. Ik bedacht dat dat voor hem niet al te moeilijk moest zijn.

Niet te moeilijk?
Een paar weken later kreeg ik de eerste opzet voor de cover te zien. Na wat pingpongen en schaven aan Tons kant was er de prachtige cover die jullie inmiddels bekend is. Mijn gelijk was bewezen. Tenminste, dat dacht ik totdat ik later Ton sprak en hij mij vertelde over het proces van deze cover. Met alle informatie die hij via de uitgever kreeg, zag hij op dat moment nog helemaal geen beeld voor zich. Totdat een paar dagen later de nacht van de Pizza was in ‘Bird’ Rotterdam.
‘Bird is een Jazz concertzaaltje, club én restaurant,’ vertelde Ton. ‘Eén keer per jaar hebben ze er de pizzanacht. Je kunt dan aanschuiven aan lange tafels, antipasta word op de tafels geserveerd die je met alle tafelgenoten deelt. Altijd meer dan voldoende en erg lekker. Vervolgens worden er verschillende Napolitaanse pizza’s geserveerd in verschillende gangen die je met elkaar deelt. Tussendoor is er muziek.’
Het klinkt aanlokkelijk, maar dit verhaal gaat natuurlijk over de Eilandercover. Wat heeft die hiermee te maken?

Eerst de context
‘Ik was daar met Marcia, mijn vrouw,’ begint Ton zijn uitleg. ‘We waren gezellig aan het kletsen met vrienden tot de muziek begon. Twee jonge Italiaanse vrouwen speelde Italiaanse muziek op akoestische gitaren en de gesprekken vielen stil.’
Ik zie het beeld dat Ton schetst voor me: de gitaarspelende vrouwen, het beeldscherm met advertenties en Ton die luisterend de beelden aan zich voorbij ziet trekken. Tot er een reclame in Art Deco stijl voorkwam. Donker, maar het triggerde iets bij hem. Vlakken, dacht hij. Een foto die hij in 2020 in Nieuw Zeeland had gemaakt dreef onverwacht omhoog.
‘Heel toevallig was deze foto genomen in Napier, hét Art Deco stadje van Nieuw Zeeland,’ zegt Ton enthousiast tegen mij. ‘In 1931 verwoest door een aardbeving. De stad werd daarna in die stijl weer opgebouwd. Hoewel je dat niet terug ziet in de foto, is deze puur van het strand, maar dan wel weer in de kleur, sfeer en stijlen die jij voor je zag voor Eilanders. Soms zijn het van die kleine dingen die met elkaar verbonden raken en leiden tot een bepaald beeld dat past bij een verhaal of cover.’

Paperback of e-book?
Heb je het boek nog niet? Het is in iedere (online) boekhandel te bestellen. Maar persoonlijk gesigneerd is natuurlijk leuker. Klik daarvoor hier of gebruik de button boven de winactie.
Heb je liever een e-book: goed nieuws dat komt deze week uit.

Fijn als je wilt liken en/of delen.

4 reacties

 1. Ben op 18 december 2022 om 11:17

  Er komt meer bij kijken, dat is duidelijk. En het resultaat is er ook naar! Heel mooi om te lezen.

  • Marceline de Waard op 18 december 2022 om 15:08

   Fijn, Ben! Dank je wel.

 2. Bep van Vlijmen-van Dijk op 18 december 2022 om 22:24

  Fijne Kerstdagen en een voorspoedig en zo gezond mogelijk 2023 gewenst Marceline

  • Marceline de Waard op 24 december 2022 om 09:49

   Dank je wel, Bep! Dat wens ik jou ook.

Laat een reactie achter